Експлозия избухна в рафинерията Petromidia, разположена в румънския град Нъводари,

...
Експлозия избухна в рафинерията Petromidia, разположена в румънския град Нъводари,
Коментари Харесай

Взрив разтърси най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Експлозия избухна в рафинерията Petromidia, ситуирана в румънския град Нъводари, на брега на Черно море, на 25 км северно от пристанище Констанца. Петима души са ранени и настанени в болница, a един служащ e умрял. Министърът на околната среда Барна Танцос предизвести, че въздействието върху околната среда може да бъде огромно, предадоха румънски медии.

| Se registró una explosión e incendio en la mayor refinería de petróleo de Rumania, Petromidia, en la ciudad de Navodari. Según informes, una persona falleció, cinco resultaron heridas.
— TCS Noticias (@tcsnoticias)

Висок дирек черен пушек може да се види от плажовете на курорта Мамая, околните градове, даже и от самата Констанца. Видеоклипове демонстрират плажуващи по румънското Черноморие, изпаднали в потрес от типа на големия облак от пушек.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Китайската China National Chemical Engineering (CNCEC) ще из...

Районът на детонацията е отцепен, а работещите в него са евакуирани, защото има огромен риск от нови гърмежи и нов пожар. Хората, живеещите в радиус от 1 км, са предизвестени да останат по домовете си и да не отварят прозорците.

Пожарът е избухнал към обяд в инсталацията за хидрофиниране на дизелово гориво, откакто се е запалил газов компресор, показва Replica Online. По първична информация детонацията най-вероятно е породена от спукана тръба. Инсталациите са главно ремонтирани сред март и април предходната година. Около 15:00 часа пламъците са овладяни, а огънят е сподавен, предава digi24.ro.

At least two people injured in explosion at Petromidia oil refinery in Năvodari, Romania; public advised to avoid area within 1 kilometer radius
— Factal News (@factal)

По информация на румънската медия 6 души са ранени, единият от които с към 45% изгаряния по тялото, както и по дихателните пътища. На мястото на случая са няколко пожарни, коли за спешна помощ, мобилно интензивно поделение и медицински хеликоптер. Пристигат и спомагателни екипи от прилежащите области. Мобилна лаборатория също е на място, с цел да следи качеството на въздуха.

Petromidia е най-голямата и съвременна петролна рафинерия в Източна Европа, ситуирана на брега на Черно море, наоколо до най-голямото пристанище на Румъния – Констанца, прецизира БГНЕС. Тя е благосъстоятелност на " КазМунайГаз Интернешънъл Груп " (известна преди под името " Ромпетрол Груп " ), която е 100% благосъстоятелност на казахстанската нефтена и газова компания " КазМунайГаз ". Част от тази компания е и " Ромпетрол България ".

Компанията, която ръководи рафинерията, заяви, че софтуерните процеси са спрени, а целият личен състав е евакуиран.

Активното развиване на Petromidia я трансформира в един от главните производители на петролни артикули в Румъния и Черноморския район. Капацитетът на рафинерията е 4.8 млн. тона нефт годишно.

Това не е първият случай в рафинерията. През ноември 2009 още веднъж при гърмеж и пожар има две жертви. При пожар през 2016 година умира един служащ, трима са ранени.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР