Експлозивите, които повредиха Северен поток миналата есен, може да избухнат

...
Експлозивите, които повредиха Северен поток миналата есен, може да избухнат
Коментари Харесай

Как “Северните потоци” приближават смяната на германските елити

Експлозивите, които повредиха " Северен поток " предходната есен, може да избухнат още веднъж, прекроявайки немския вътрешнополитически пейзаж. Въпросите към следствието на детонирането на газопроводи стават от ден на ден и повече с времето. И самата тази тематика освен не бърза да напусне настоящия дневен ред, само че като хубавото вино набира мощ.

На фона на задълбочаващата се икономическа рецесия в Европейски Съюз и в частност в Германия ясно поражда въпросът за нуждата от възкръсване на работата на “Северен поток ”. Последен, който го повдигна, беше министър-председателят на Саксония Михаел Кречмер, представляващ Християндемократическия съюз (ХДС). „ Няма причина да не стартираме да почистваме и ремонтираме този водопровод в този момент “, сподели неотдавна Кречмер.

Саксонският водач поредно се застъпваше за ремонта и рестартирането на газопровода " Северен поток-1 ", който за разлика от " Северен поток-2 " не беше под наказания и работеше много сполучливо преди саботажа. Кречмер вижда в плана за възобновяване на тръби освен изгода за немската промишленост, само че и основа за възобновяване на икономическите връзки с Русия. Федералните управляващи обаче също поредно пренебрегват позицията на Кречмер, а самият той е упрекван в проруска позиция. Между другото, Кречмер беше този, който през 2019 година, като част от дребна немска делегация, посети Международния стопански конгрес в Санкт Петербург и си навлече гнева на „ напредналата “ немска общност.

Междувременно борсовите цени на газа в Европа още веднъж потеглиха нагоре на фона на вести от Русия за дейностите на ЧВК “Вагнер ”. Това значи, че зависимостта от Европейски Съюз, въпреки и в доста по-малка степен от преди, остава. Предстои нов отоплителен сезон, а с него и нов кръг от зареждане на европейските газохранилища. В същото време, за разлика от 2022 година, няма да има доставки на гориво от “Северните потоци ” и тънкият поток от пренос на газ през Украйна може да прекъсне всеки миг, което в допълнение утежнява енергийната рецесия.

Интересно е също, че тематиката за развиването на " зелени " водородни планове, интензивно насърчавана от същия канцлер Шолц, също изисква възобновяване на успеваемостта на вносните газопроводи. Потенциално “Северен поток ” може да транспортира освен газ, само че и газо-водородна примес, чието приемане от вносни източници е непосредствено предписано в Европейската тактика за зелена сила. Значителна част от доставките на " зелен " водород бяха непокътнати за Украйна, която по обясними аргументи няма да може да взе участие в този план.

Олаф Шолц и по този начин наречената държавна “Светофарена коалиция ”, макар че схващат сериозността на провокациите, пред които към този момент е изправена стопанската система, наподобява не могат да създадат нищо. Твърде разнообразни са политическите платформи на партиите, които съставляват обединението. Това прави невероятно изработването на обща позиция, изключително по подобен сензитивен въпрос като възобновяване на “Северен поток ”. И Съединени американски щати оказват напън върху Германия. За тях възобновеният " Северен поток-1 " ще значи частична загуба на толкоз мъчно изтръгнатия европейски газов пазар, а с това и лостовете за политическо въздействие върху Берлин. В същото време тематиката за " Северни потоци " няма да може да се пренебрегва безпределно. Отново изправено пред дефицит на газ и високи цени за него, немското държавно управление ще би трябвало да изясни на гласоподавателите, отговаряйки на въпроса какво тъкмо е направено, с цел да се избегне нов кръг от енергийна рецесия.

В същото време немският кабинет и представителите на политическите партии, които го обитават, даже и в този момент са извънредно непопулярни. Последното изследване на публичното мнение, поръчано от телевизионния канал АРД, сподели, че ръководещата Социалдемократическа партия на Германия (ГСДП) бързо губи поддръжката на популацията. За нея са подготвени да гласоподават 18%, до момента в който на парламентарните избори през 2021 година тя завоюва съвсем 26% от гласовете. Коалиционните сътрудници също изгубиха тежко: “Зелените ” печелят 14%, Свободната демократическа партия - 7%.

На този декор рейтингът на десните популисти в лицето на “Алтернатива за Германия “, чийто рейтинг е по-висок от този на който и да е от съставените елементи на сегашната " светофарна коалиция " - 19% наподобява в действителност застрашителен за настоящето държавно управление. Онзи ден представителят на “АзГ ” Роберт Сеселман завоюва за първи път изборите за началник на окръг в Тюрингия, което провокира стихия от страсти по отношение на възходящата " дясна опасност " в немския политически естаблишмънт. През първата половина на 2024 година ще се проведат избори в редица източногермански провинции, вследствие на което “АзГ ” може в допълнение да ускори въздействието си на районно равнище (на федерално равнище АзГ ” остава изолирана).

И ХДС, който е водач в рейтинга (29%), и “АзГ ” интензивно експлоатират тематиката за „ Северен поток “ в политическата си изразителност. И не е инцидентно. Според някои немски специалисти и Москва тръбопроводите в действителност би трябвало да бъдат възобновени. Освен това това може да стане относително бързо - ремонтът може да отнеме от шест месеца до една година при уместно финансиране. Но кой ще заплати банкета, даже и да бъде взето политическо решение за това?

Реанимацията на тръбата прави въпроса за намирането на виновните за саботажа допустимо най-актуален. Същият Кречмер прикани държавното управление да „ изрази своята позиция “, като се има поради, че Централно разузнавателно управление на САЩ, съгласно него, няколко седмици преди саботажа на газопроводите, е уведомило немското държавно управление за това и е показало хипотетичните уредници от Киев. Става дума за няколко версии на „ украинската диря “, изразена от редица медии в взривяването на „ Северните потоци “. Освен това, в случай че първоначално ставаше дума за незнайна проукраинска група, която не е обвързвана със Зеленски и Ко, в този момент се твърди, че дейностите на украинските диверсанти са били директно координирани от главнокомандващия на ВСУ Валерий Залужни. Поне на такава версия упорства американското издание “Политико ”.

Ако вследствие на дълги тествания способените органи въпреки всичко потвърдят „ украинската диря “, това ще има далечни последствия. Първо, Киев може да се трансформира в комфортна жертва, което ще разреши да се изключи ролята в подготовката и реализирането на бойкот на такива страни като Съединени американски щати, Англия, Норвегия, Полша - можете да поставите съюзите " и " / " или ” сред тях, според от степента на присъединяване. Второ, Берлин ще може да „ отстъпи “ присъединяване си в планове за бъдещо възобновяване или помощ на Украйна за размера на загубите, породени на европейските участници в „ Северен поток “ и на немската стопанска система като цяло. И Украйна отново ще остане дебитор.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР