Експлоатацията на българския служител на работното му място коментира представител

...
Експлоатацията на българския служител на работното му място коментира представител
Коментари Харесай

Величка Микова, КНСБ: Четворна надница за извънреден труд по празниците

Експлоатацията на българския чиновник на работното му място разяснява представител на КНСБ: 

Когато един чиновник е на работа по график на формален празник, какъвто е Великден, надницата е тройна за този ден. Това са четири работни дни, всеки един от тях би трябвало да се заплати със 100% нарастване - двойна отплата. Ако пък трудът е ексклузивен на празник - заплащането е четворно. Това сподели в ефира на NOVA Величка Микова, народен секретар по правните въпроси на КНСБ.

По думите ѝ формалните почивни дни единствено към Великден са четири. " Ако служителят е извикан да работи в хипотезата на неработните дни, той ще получи 75% от дневното си заплащане. Извънредният труд не може да бъде обезщетен с почивен ден. Кодексът на труда не разрешава това. Размерите на спомагателните хонорари постоянно не се заплащат по Кодекс, не се оформя като ексклузивен труд работата по време на формален празник, постоянно се употребяват обезщетения ", изясни тя.

Според нея когато един служащ поставя ексклузивен труд в дните от седмичната му отмора - събота и неделя, законът споделя, че на идната седмица би трябвало да му се обезпечи един почивен ден повече. " Извънредният труд се брои като стаж, само че не тъкмо застрахователен за пенсия. Социалните бонуси наложително би трябвало да са отвън главното заплащане. То се образува посредством избрани детайли, открити в Наредба. Даването на ваучери би трябвало да бъде настрана от заплатата ", безапелационна е Микова.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР