Експертният съвет по устройство на територията към Столичния общински съвет

...
Експертният съвет по устройство на територията към Столичния общински съвет
Коментари Харесай

Експерти настояват Борисовата градина да бъде опазена от ново застрояване



Експертният съвет по устройство на територията към Столичния общински съвет заседава на 15 септември по плана за Подробния организационен проект на Борисовата градина.
„ Това, което мен ме радва е, че посоката на работа за този Подробен организационен проект е да бъде оптимално закостенял и да опази Борисовата градина от ново застрояване , да отстрани несвойствени функционалности като автокъщи от Борисовата градина  и да се концентрира върху това цялата тази голяма територия да бъде парк и зелена система ", сподели за БНР Борис Бонев, самостоятелен общински консултант.

Проектът за Подробен организационен проект на Борисовата градина би трябвало да бъде разискван и на съвещание на Столичния общински съвет.

Чл.-кор. проф. д.а.н. арх. Атанас Димитров Ковачев, учител в Лесотехническия университет в София също удостовери, че главната рекомендация е да няма никакво застрояване в Борисовата градина.

" Нашата съществена цел беше да се резервира обществения темперамент . Като рекомендация ние предлагахме Климатичното учебно заведение, което е съществувало на това място преди десетилетия да се възвърне по остарели архивни фрагменти. Не се одобри тази концепция. Тя отпада от този проект “.

 Снимка: Георги Нейков, БНР

В предаването „ Хоризонт до обед “ проф. Атанас Ковачев заяви, че е направено предложение да се построи Музей за зелената памет на София на мястото на автокъща „ Капитолия “, само че и това не признато.

„ На това място ще бъде под земята паркинг, защото сега горе има асфалт. Трудно ще можем да създадем дейно озеленяване “. 

Конната база в Борисовата градина и игрищата на Спортна София ще запазят местата си.

Най-големите терени частна благосъстоятелност на територията на Борисовата градина са къпалнята „ Мария Луиза “ и Летния спектакъл.

„ Те са благосъстоятелност на компания, която се свърза с човек, който се занимава с почистването на София. Човек  и компании негови, които получават десетки милиони от общината годишно, което аз персонално считам, че е един добър инструмент за подобряване  на позициите на общината в един предстоящ преговорен развой по изкупуване на тези терени . За страдание повече от 20 години след продажбата на тези терени по времето на Стефан Софиянски Столичната община не намира за значимо да обезпечи пари, с които те да бъдат изкупени “, коменитар Борис Бонев.
Повече можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР