Експерти предупреждават, че вирусът, на който се дължи рекордният брой

...
Експерти предупреждават, че вирусът, на който се дължи рекордният брой
Коментари Харесай

Учени алармират: Нарастват случаите на птичи грип при бозайници, вирусът се променя бързо

Експерти предизвестяват, че вирусът, на който се дължи рекордният брой случаи на птичи грип измежду птиците по света, се трансформира бързо - по тази причина се ускоряват апелите към страните да имунизират домашните птици, съобщи Агенция Франс Прес.

Макар да акцентират, че рискът за хората остава невисок, специалистите, учените означават, че разрастването на болестта и при бозайниците е причина за безпокойствие.

Откакто се появява за първи път през 1996 година, вирусът на птичия грип H5N1 до момента се е ограничавал най-вече до сезонни епидемии.

Но " нещо се случи " в средата на 2021 година, което направи групата вируси доста по-заразна, съгласно Ричард Уеби, началник на центъра за съдействие на Световната здравна организация, който учи грипа при животните.

Оттогава насам огнищата не престават през цялата година, популяризират се в нови региони и водят до всеобща смъртност измежду дивите птици и изтребване на десетки милиони домашни птици.

Уеби, който е откривател в Детската изследователска болница " Сейнт Джуд " в американския град Мемфис, съобщи пред Агенция Франс Прес, че това е безусловно най-голямото огнище на птичи грип, което светът е виждал.

Той е началник на проучване, оповестено тази седмица в списание „ Nature Communications “, което демонстрира по какъв начин вирусът бързо е еволюирал при разпространяването си от Европа в Северна Америка.

В проучването се споделя, че вирусът е нараснал вирулентността си, което значи, че след появяването си в Северна Америка предизвиква по-опасни болести.

Изследователите заразили фретка (домашен пор – бел.ред.) с един от новите варианти на птичия грип.

Установено е ненадейно " голямо количество " от вируса в мозъка му, което демонстрира, че той е предизвикал по-сериозно заболяване от предходните варианти, твърди Уеби.

Подчертавайки, че рискът при хората към момента е невисок, той сподели, че " този вирус не е неподвижен, а се трансформира ".

" Това усилва капацитета, даже единствено по случайност " вирусът да " придобие генетични черти, които му разрешават да бъде по-скоро човешки вирус ", сподели той.

В редки случаи хора са се заразявали с от време на време смъртоносния вирус, нормално след непосредствен контакт със инфектирани птици.

Вирусът е открит и при възходящ брой бозайници

което Уеби дефинира като " в действителност, в действителност обезпокоителен знак ".

Миналата седмица Чили заяви, че от началото на годината по северното крайбрежие на страната от птичи грип са умрели близо 9000 морски лъва, пингвини, видри, морски прасета и делфини.

Смята се, че множеството бозайници са се заразили с вируса като са яли инфектирана птица.

Но Уеби сподели, че " най-вече ни плашат " индикациите от испанска плантация за норки или измежду морските лъвове край Южна Америка, чевирусът

може да се предава сред бозайниците

Иън Браун, началник на вирусологията в Агенцията за здраве при животните и растенията на Обединеното кралство, съобщи, че към момента няма " ясни доказателства, че този вирус елементарно се поддържа при бозайниците ".

Макар че вирусът се трансформира, с цел да стане " по-ефикасен и по-ефективен при птиците ", той остава " неадаптиран към хората ", сподели Браун пред Агенция Франс Прес.

Птичите вируси се свързват с разнообразни рецептори на клетката-гостоприемник, а не човешките вируси, сподели Уеби.

Необходими са " две или три незначителни промени в един протеин на вирусите ", с цел да станат по-приспособими към хората, сподели той.

" Това е нещото, което търсим. "

Един от методите да се понижи броят на всички случаи на птичи грип и, надлежно, да се понижи рискът за хората е страните

да имунизират домашните си птици

Няколко страни, измежду които Китай, Египет и Виетнам, към този момент организираха акции за имунизиране на домашните птици.

Но доста други не са склонни да го създадат заради рестриктивните мерки за импорт в някои региони и опасенията, че имунизираните птици, които въпреки всичко се заразяват, могат да се промъкнат измежду останалите.

През април Съединените щати започнаха да тестват няколко претенденти за ваксина за евентуално потребление при птици.

Франция неотдавна съобщи, че се надява да стартира имунизация на домашните птици още през есента на тази година.

Кристин Мидълмис, основният ветеринарен доктор на Обединеното кралство, съобщи, че имунизирането на домашните птици не е " сребърен патрон, защото вирусът се трансформира непрекъснато ".

Но страните, които обичайно се въздържат, би трябвало да обмислят опцията за по-често имунизиране на домашните птици, съобщи Мидълмис пред Агенция Франс Прес по време на събитие в посолството на Обединеното кралство в Париж предходната седмица.

Генералният шеф на Световната организация за опазване на здравето на животните Моник Елоа съобщи, че въпросът за имунизирането на домашните птици би трябвало да бъде " подложен на масата ".

В края на краищата " в този момент всички знаят, че пандемията не е просто фикция - тя може да бъде действителност ", добави тя. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР