Експерти по обезвреждане на бомби твърдят, че украинските мини, които

...
Експерти по обезвреждане на бомби твърдят, че украинските мини, които
Коментари Харесай

Откриха още мини в Черно море

Експерти по неутрализиране на бомби настояват, че украинските мини, които плават в румънските води на Черно море, съставляват гибелен риск за корабоплаването.

Две от мините бяха открити неотдавна: едната на 3 км от брега, а другата - покрай препълнен ваканционен курорт.

Плаващите бомби съставляват сериозна опасност както за товарните кораби, по този начин и за морските бозайници, водолазите и плувците.

"Тези устройства са рискови. Те са основани, с цел да унищожат транспортен съд и да го потопят ", съобщи капитан Михай Йордаче, заместник-началник на румънската секция за бойни водолази EOD.

"Затова предлагаме всяко устройство, което наподобява съмнително и е видяно във водата или на брега, да бъде докладвано неотложно.

"В взаимозависимост от теченията и вълните мината може да се придвижи във всяка посока ", добави той.

От началото на войната в Украйна и откриването на плаващи мини военнослужещите от румънските военноморски сили трансформираха тактиките си за образование.

В партньорство с България, Грузия, Съединените щати и Турция военните водолази упражняват дружно и се гмуркат на към 50 метра дълбочина в търсене на морски мини.

"Румънските военноморски сили извършват задачи за картографиране, идентифициране и локализиране на мините. Тук ние разработихме нашите процедури за образование за действителни обстановки ", споделя Корнелиу Павел, представител на румънските военноморски сили.

Досега в Черно море са открити 22 морски мини: две в румънски води, три в Турция, шестнадесет в Украйна и една в България.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР