Експерти от зоопарка в Сейнт Луис се опитват да проумеят

...
Експерти от зоопарка в Сейнт Луис се опитват да проумеят
Коментари Харесай

Питон снесе 7 яйца в зоопарк, без да е срещала мъжки от 20 години

Експерти от зоопарка в Сейнт Луис се пробват да проумеят по какъв начин 62-годишен женски кралски питон снесе седем яйца, макар че не е доближавала до мъжки питон от най-малко две десетилетия, заяви Асошейтед прес.

Мар Уонър, управител на секция земноводни и влечуги в зоопарка, изяснява, че въпреки и рядко, не е извънредно питони да се развъждат асексуално. Змиите от време на време си резервират сперма за по-късно оплождане.

Събитието е извънредно и тъй като кралските питони стопират да снасят яйца много преди да навършат 60 години, споделя специалистът.

"Тя сигурно е най-възрастната змия в историята, снесла яйца ", показва Уонър и акцентира, че това е и най-възрастната змия, живяла в миналото в зоопарка.

Женската, която няма име, снесла яйцата си на 23 юли. Три от тях са в развъдник, две са употребявани за генетични проучвания, а змиите в другите две не са оживели, заяви локалният в. "Сейнт Луис Пост-Диспеч ". Яйцата в инкубатора се чака да се излюпят след към месец.

Изследванията ще покажат дали яйцата са плод на полов акт или на партеногенеза.

В зоопарка има единствено още един кралски питон, който е мъжки и на към 31 години.

Женската е дарена на зоопарка от частен притежател през 1961 година Тя отсрочва яйца през 1990 година и се счита, че тогава е оплодена от мъжки, с който е сложена на едно място, до момента в който терариумът бил почистван. През 2009 година има нови яйца, само че излюпените змии не оцеляват.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР