Експерти от За Земята“ изразиха несъгласие със Зоните с ниски

...
Експерти от За Земята“ изразиха несъгласие със Зоните с ниски
Коментари Харесай

Експерти: Зоните с ниски емисии в София няма да имат ефект в този си вид

Експерти от „ За Земята “ показаха противоречие със Зоните с ниски излъчвания /ЗНЕ/ във връзка с превоза, които бяха препоръчани от Столична община , излиза наяве от известие на екологичното съдружие.

Според публикуваното до медиите мнение излиза наяве, че въпросните зони ще са в действие единствено в част от годината и ще допринесат минимално за качеството на атмосферния въздух . Ефектът ще е толкоз дребен, че мъчно може да се разграничи от евентуалната естествена замяна на старите коли от страна на семействата и бизнеса.

Това демонстрират данните от специфичен експертен отчет по тематиката, направен по поръчка на „ За Земята “. Според екологичното съдружие е изцяло реалистично да се реализира понижаване на нездравословните излъчвания от превоза с въвеждането на зони, стига това да се направи както би трябвало.

Експертите оферират по-добър съгласно тях вид, по който да бъде осъществено разпределението на зоните . Те съпоставят евентуалните ограничавания в излъчванията на азотни оксиди /NOx/ и фини прахови частици /ФПЧ/ в оферти от Столична община тип през лятото и тази от по-прецизното експертно предложение, надлежно до 2026 и 2030 година Изчислени са и разновидности с допускане на понижаване на трафика в града с 20% във всеки от посочените случаи.

Резултатите недвусмислено демонстрират доста по-голямо ограничаване на излъчванията , както на NOx, по този начин и на ФПЧ в по-прецизния вид на специалистите, наименуван „ За София “. Тази рамка регистрира по-добре концентрацията на трафика , кварталите с неподходящи условия за проветряване и значимите публични действия, свързани с нараснало наличие на коли. Вниманието се насочва и към рисковете за здравето и продължителността на живота на софиянци. Ускоряването на времевия обсег и разширението на пространствения обсег на рестриктивните мерки безспорно се свързват с по-добри предстоящи достижения, се показва в отчета.

„ Обхватът на ЗНЕ би следвало да се преценява с транспортните посоки генериращи по-големия дял излъчвания и по-общите условия на досегаемост до заместващи способи и средства за напредване, с цел да бъде мярката сполучлива “,  посочва гл. ас. доктор Ангел Буров, водещият създател на докладa.

Според него същински забележими изгоди от зоните ще се появят, в случай че мярката реализира понижаване на трафика. За тази цел те би трябвало да бъдат по-големи , с цел да могат да не бъдат заобикаляни и да се предложат повече и по-атрактивни други възможности на напредването с автомобил в столицата .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР