Експерти от РИОСВ-Бургас извършиха проверка по сигнала за разораване на

...
Експерти от РИОСВ-Бургас извършиха проверка по сигнала за разораване на
Коментари Харесай

Горското е разкопало рова при дюните в Несебър, искали да ги защитят от АТВ и джипове

Експерти от РИОСВ-Бургас направиха инспекция по сигнала за разораване на дюни на южния плаж в Несебър. На място е установено, че е изкопан трап с дълбочина към 1 метър по продължение на черния път, водещ към плажа . С GPS устройство е открито, че изкопът минава по границата на предпазената територия - Природна забележителност " Пясъчни дюни 5 бр. - гр. Несебър ", без да навлиза в нея, оповестяват от екоинспекцията.

Защитената територия не е наранена, само че е установено нарушение на ландшафта . В момента на осъществяване на инспекцията не е открито наличие на хората, направили изкопа.

Предстоят взаимни инспекции и с други способени органи за определяне на аргументите за нарушаването и формиране на административно-наказателно произвеждане, в това число и предприемане на ограничения за възобновяване на нанесените вреди.

На 13.01.2023 г, до ДЛС " Несебър " е изпратено наставление от РИОСВ-Бургас за ограничение достъпа на моторни транспортни средства до предпазена територия на дюнни формирания на Несебър - юг. Според предписанието, би трябвало да се инсталира трайно възпрепятстващо оборудване, ограничаващо само навлизането на транспортни средства от северната страна на предпазената територия . Нарушението е осъществено от срещуположната страна на територията.

Вчера концесионерът на плаж " Несебър-юг " Кирил Спасов алармира институциите, че екскаватор е прокопал трап по продължение на 300 метра в пясъчните дюни край линията, които са предпазена територия.

Пясъчните дюни на южния плаж в Несебър не са били разорани, а защитени от разораване, изясни инж. Димитър Мандулев, шеф на Държавното ловно стопанство в Несебър, което съгласно инспекция на полицията се оказа, че е пуснало багера в пясъка, съобщи.

Според инж. Мандулев прокопаването на трап около дюните и образуването на пясъчна стена пред тях ги предпазвало от нахлуване на АТВ и джипове, които през зимата постоянно нахлували в пясъчните формирания да си вършат офроуд.

От пресцентъра на Министерството на земеделието удостоверяват версията на инж. Мандулев за прокопаването на рова, че е направено за предотвратяване на дюните от моторни транспортни средства.

По този метод се действа от 25 години, също така разкопаната територия не попада в предпазена територия, обясниха от Министерство на здравеопазването. И прибавиха, че за запазване на дюните имало наставление от Регионална инспекция за опазване на околната среда по сигнали на жители за постоянно нахлуване на коли на пясъка, който с изключение на за гонки употребили и за паркинг. Препоръките на екоинспекцията били за някаква защитна ограда, само че от другата страна откъм морето. От ловното стопанство в Несебър обаче решили, че е по-добре да спрат колите още от пътя, а не да ги пускат до водата. А вместо да вършат заграждения, изкопали трап като най-екологичен способ за отбрана на дюните. В реалност зад него към момента се виждат следи от огромни грайфери на високопроходими коли, които преди този момент очевидно са навлизали в пясъчните дюни.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР