Експерти от над 20 държави от експертната мрежа за индикатори

...
Експерти от над 20 държави от експертната мрежа за индикатори
Коментари Харесай

Експерти от ОИСР гости в часове в Софийската математическа гимназия

Експерти от над 20 страни от експертната мрежа за знаци за просветителни политики на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) гостуваха в Софийската математическа гимназия " Паисий Хилендарски ". Те влязоха в часове по математика, музика, осведомителни технологии, физика, химия и езици, с цел да се срещнат на място с образователния развой в едно от сполучливите учебни заведения в България.
 
Визитата е част от семейството на България на 31-та среща на експертната мрежа за знаци за просветителни политики, на която Министерството на образованието и науките показа основни промени в просветителната система и идните провокации. Заместник-министър Наталия Митева срещна участниците с политиките за развиването и квалификацията на учителите.
 
Експертите от Организацията за икономическо сътрудничество и раз демонстрираха интерес към подбора на възпитаници в гимназията, чиито ученици имат над 200 медала от разнообразни интернационалните надпревари. СМГ е и в топ 3 в България на външните оценения след 7. и 10. клас и са измежду десетте учебни заведения с най-високи резултати на външните оценения след 12. клас.
 
От управлението на учебното заведение обясниха, че кандидатстването след 4. клас става въз основата на присъединяване на учениците в разнообразни математически олимпиади и надпревари, като се одобряват тези с най-високи резултати. В учебното заведение има 106 преподаватели, 10 от които са хабилитирани доктори.
 
Представени бяха част от младите учители в СГМ. Сред тях е Владимир Атанасов, който от септември води часове по български език и литература. Той дефинира като предизвикателство да бъдат запалени по литературата деца с по-математическо мислене, само че учениците се оправят чудесно.
 
Според младия преподавател по химия Христо Веселински, който сполучливо приготвя възпитаници за участия в интернационалните олимпиади и надпревари, естествените науки могат да вървят ръка за ръка с езиковото образование и образец за това е СМГ.
 
Думите му удостовери и учителката по български език и литература и доцент в Института по български език в Българска академия на науките Калина Пейчева. Тя уточни, че е показателно, че в Софийската математическа гимназия се е образувал профил по български език и литература. По думите ѝ мястото на науката е в образованието, а учениците в СМГ са извънредно изобретателни.
 
Представен беше и българският Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии към Софийския университет " Св. Климент Охридски " – INSAIT, който си партнира сполучливо със СМГ и други математически гимназии в страната.
 
Изпълнителният шеф на института Борислав Петров уточни, че INSAIT дава опция да се осъществят в България огромните гении, излизащи от нашите учебни заведения, които преди са продължавали образованието си в университети във Англия, Швейцария, Съединени американски щати и други страни.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР