Експерти от Европейския център за транспортни политики и специалисти от

...
Експерти от Европейския център за транспортни политики и специалисти от
Коментари Харесай

С георадар провериха пътя през Литаково до Ботевград /снимки/

Експерти от Европейския център за транспортни политики и експерти от Техническия университет в Загреб направиха взаимна инспекция на асфалтовото покритие на път III-161, научи организация BulNews.
Това е трасето, което се употребява като обходен при затваряне на интернационалния път Е-79 сред Ботевград и Мездра.Той стартира от Ботевград и се влива в път II-16 малко преди Ребърково.
Изследването бе осъществено с георадар и с взимане на проби от асфалта.
В първата част на инспекцията с георадар два пъти бе измерено положението на асфалтовото покритие, като по план неговата дебелина би трябвало да бъде към 12 сантиметра. Георадарът сподели, че няма отклонения. Приблизително на дълбочина от метър и половина в някои сектори се вижда вода, което не би могло да навреди на цялостното положение на пътя. Той е изработен доста качествено, а асфалтовото покритие дава отговор на заложените в плана минимални правила, като тук-там дебелината доближава даже 14 сантиметра, т.е. това е с два, дори с 3 сантиметра над минималните стойности.
Много ясно се открояват трите пласта, като при извадените проби се установи, че липсват нормалните деформации, които се получават да вземем за пример при неприятно уплътняване на асфалтовата примес. Няма дребни дупчици в асфалта, а покритието е толкоз, колкото е в някои сектори на Северната скоростна дъга (ССТ) на София. Важно е да се подсети, че III-161 е път от трети клас, за който условията са за доста под 20 см дебелина на покритието, каквато е нормата за ССТ.
ЕЦТП не се съмнява в изгодите от този вид проучвания за всички пътища в страната. И чака Министерството на районното развиване и благоустройството да извърши обещанието си да провежда такава инспекция за останалите сектори на Автомагистрала " Хемус ", които са в неприятно положение, както и за новооткритата 7-километрова права сред Ботевград и Мездра.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР