Експерти от Австралия и Дания установиха връзка между ходенето на

...
Експерти от Австралия и Дания установиха връзка между ходенето на
Коментари Харесай

30 минути бързо ходене дневно намалява риска от деменция и рак

Експерти от Австралия и Дания откриха връзка сред ходенето на бърз ход в продължение на 30 минути на ден и спомагателните изгоди за здравето, в това число понижен риск от деменция, оповестява „ Мирър “.

Ходенето се счита за едно от най-хубавите извършения за попречване на болести и понижаване на размера на талията. Но в действителност ли би трябвало да вършиме по 10 000 крачки дневно?

Предишни проучвания демонстрираха, че 10 000 крачки е приблизителното разстояние, което би трябвало да вървите, с цел да получите здравословна доза ежедневна физическа интензивност, която може да понижи риска от преждевременна гибел.

Но откриватели от Австралия и Дания настояват, че темпото на вървене, даже и да се изминават по-малко крачки, понижава този риск в по-голяма степен.

Между 2013 и 2015 година специалистите следят 78 500 британци на възраст над 40 години, които употребяват портативни фитнес тракери.

В едно изследване учените откриват, че ежедневното вървене с обикновено движение от 9800 крачки понижава на половина риска от развиване на деменция. Но когато участниците в изследването изминават 6300 крачки дневно, само че с по-бърз ритъм, се оказва, че вероятността да развият това заболяване е с 57% по-малка. Ходенето с тежести понижава този риск с 62%.

Друго изследване открива, че всеки 2000 крачки, извървени дневно, понижават риска от преждевременна гибел с към 10%.

Но учените свързват по-силно изразения предпазен резултат с ходенето с ускорено движение.

Водещият създател на изследването и специалист по опазване на здравето в Университета в Сидни, професор Емануел Стаматакис, съобщи: " Всеки знае за броя на крачките и с възходящата известност на фитнес гривните и приложенията хората го вършат, с цел да дефинират равнището на физическата си форма, само че рядко се замислят за скоростта на вървене. "

Д-р Матю Ахмади, съавтор и откривател в същия университет, прибавя: " Основната концепция тук е, че с цел да защитят здравето си, хората би трябвало освен да се стремят да изминават идеалните 10 000 крачки дневно, само че и да се пробват да вървят по-бързо. Като се имат поради мащабът и естеството на тези изследвания с фитнес тракер, те са най-силното доказателство досега, че 10 000 крачки на ден са оптимални във връзка с изгодите за здравето. Ходенето с бърз ход има спомагателни изгоди ".

Участниците носели акселерометри на китката си, с цел да мерят равнищата си на физическа интензивност. След седем години откривателите съпоставят броя на стъпките, които участниците са изминавали всекидневно по време на изследването, с медицинските досиета и смъртните актове. В базата данни с окончателните резултати са включени единствено тези участници, които не са имали деменция, сърдечно заболяване или рак през първите две години от изследването.

Проучването открило, че при участниците, които изминават към 3800 крачки дневно с всякаква скорост, рискът от развиване на деменция е с 25% по-малък. Вероятността да развият деменция е с 51% по-малка при тези, които изминават към 9 826 крачки на ден с всякаква скорост. При хора, които изминават единствено 6315 крачки на ден, само че със скорост над 40 крачки в минута, защитният резултат от ходенето е 57%. Изследователите са открили, че оптималната дълготрайност на физическата интензивност за понижаване на риска от развиване на деменция се реализира от тези, които вървят бързо със 112 крачки в минута в продължение на най-малко 30 минути дневно.

При второ изследване със същите участници откривателите откриват, че всякога, когато човек извърви 2000 крачки дневно (при обща дневна интензивност до 10 000), вероятността от преждевременна гибел понижава с 8-11%. Участниците са имали и по-малък риск от развиване на сърдечносъдови болести и рак.

Както изясняват откривателите, по-бързото вървене е обвързвано с " понижен риск при всички клинични резултати, в допълнение към изгодите от ежедневното вървене като цяло ".

По данни на Националната здравна работа на Обединеното кралство (NHS) постоянното вървене пеш понижава риска от редица хронични болести, в това число сърдечносъдови болести, инсулт, астма, диабет вид 2, затлъстяване и някои типове рак. Според тях ходенето пеш може също по този начин да усъвършенства настроението и да понижи вероятността от меланхолия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР