Експерти описват вътрешноевропейския конфликт около руската ядрена индустрия Германия окончателно

...
Експерти описват вътрешноевропейския конфликт около руската ядрена индустрия Германия окончателно
Коментари Харесай

Желанието да се навреди на Русия предизвика “атомен разкол” в ЕС

Експерти разказват вътрешноевропейския спор към съветската нуклеарна промишленост

Германия дефинитивно изостави нуклеарната енергетика - и незабавно, незабавно след затварянето на личните си атомни електроцентрали, се изрече в интерес на наказания против съветската нуклеарна промишленост. Няколко нуклеарни реактора на съветски планове работят в Европа и „ нуклеарни “ наказания заплашват редица страни с проблеми с електричеството. За Русия следствията от тези възможни ограничавания ще бъдат напълно разнообразни.

Вицеканцлерът, министър на стопанската система и опазването на климата на Германия Роберт Хабек съобщи, че немското държавно управление е за включването на съветския нуклеарен бранш в 11-ия пакет от антируски наказания на Европейски Съюз. В същото време той предлага да се откри временен интервал за отвод от съветския кротичък атом. Изявлението пристигна на фона на затварянето на последните три настоящи атомни електроцентрали в Германия - “Исар-2 ”, “Некарвестхайм-2 ” и “Емсланд ”, които бяха изключени от електропреносната мрежа в събота.

Според него Русия „ към този момент не може да се смята за благонадежден сътрудник “ в такава „ доста сензитивна област “ като нуклеарните технологии. Освен това се твърди, че Москва употребява зависимостта от енергийните запаси, с цел да упражнява напън. Вицеканцлерът на Германия е уверен, че Европейският съюз би трябвало да стане още по-независим от Русия. Европейски Съюз реализира прогрес в това в доста области, в това число енергетиката, само че към момента има въпроси във връзка с нуклеарния бранш, счита Хабек.

През февруари Европейска комисия се отхвърли от проектите си да наложи наказания на съветския нуклеарен бранш или негови представители в идващия си пакет. Украинският президент Володимир Зеленски прикани за наказания против съветската държавна корпорация " Росатом ".

Но в Европейски Съюз няма консенсус по този въпрос. Унгария постоянно декларира, че е срещу сходни наказания, защото действието на атомната електроцентрала “Пакш ”, на 100 километра от Будапеща, е значимо за страната. Тази централа е издигната и поддържана от “Росатом ”. Сега съвсем половината от цялата електрическа енергия в страната се генерира в обекта.

За да преодолее евентуално несъгласие от Будапеща, Брюксел обмисляше да включи обособени чиновници на “Росатом ” и други компании в листата, само че в последна сметка отхвърли. Франция също се опълчи на сходни наказания, защото, както сподели министерството на стопанската система на страната, " доста атомни електроцентрали употребяват съветско нуклеарно гориво ".

Тази седмица Съединените щати постановиха наказания на няколко компании на “Росатом ”, виновни за построяването на нуклеарни научни и софтуерни центрове в чужбина. Под наказания попадна и структурата на дъщерна компания, която прокарва на интернационалния пазар редица неенергийни решения на “Росатом ”, в това число в региона на водородната енергетика.

“Росатом ” е един от водещите международни снабдители на обогатен уран и нуклеарни реактори. Държавната корпорация извършва повече от 30 строителни плана в страни като Индия, Китай и Турция. Сега компанията ръководи Запорожка АЕЦ, която до 2022 година се намираше на територията на Украйна и се смяташе за най-голямата в Европа. През 2021 година Съединени американски щати закупиха 14% от урана за нуклеарните си реактори от Русия, без да се броят услугите по обогатяване - 28% от потребностите на Съединени американски щати. Европейските енергийни компании закупиха съвсем една пета от своето нуклеарно гориво от “Росатом ” през същата година.

„ Санкциите против Росатом се поддържат от тези страни от Европейски Съюз, които нямат нуклеарна сила. Днес Германия се сбогува със своите атомни електроцентрали, т.е. германците нямат вероятности за бъдещо съдействие с „ Росатом “ и е естествено да са за включването на тези наказания в новия пакет “, сподели основния редактор на “Атоминфо ” Александър Уваров.

Експертът напомни, че същите апели са отправили балтийските страни и Полша, " които нямат атомни електроцентрали и нямат предпочитание да си сътрудничат с нас ". Единствената атомна електроцентрала в Литва ( “Игналина ”) беше затворена през 2009 година На територията на България, Унгария, Румъния, Словакия, Чехия и Финландия обаче има реактори съветско произвеждане, които не могат да работят с гориво от различен генезис. Например доставяно в Европа от американската компания “Уестингхаус ”.

„ Но страните, които играят забележителна роля в нуклеарната промишленост, на първо място Франция, имат напълно друго отношение. Въпреки всички политически катаклизми те се пробват да поддържат съдействие с съветския нуклеарен комплекс “, акцентира събеседникът.

Налагането на наказания против съветския нуклеарен бранш ще зависи от това дали ще надделее здравият разсъдък или политическата целенасоченост. „ Ако страни, на чиято територия няма работещи атомни електроцентрали, прокарат това решение, тогава ще бъдат въведени наказания, само че ще пострадат на първо място самите европейски страни. Те ни сътрудничат не тъй като сме положителни или не, а тъй като за тях това е ползотворно от позиция на стопанската система. За страните от Източна Европа това ще докара до огромни финансови загуби “, предизвестява Уваров.

Преди година американските медии писаха за поддръжката на Берлин за налагането на наказания върху вноса на уран и съставни елементи за гражданската нуклеарна промишленост от Русия. За тези ограничавания интензивно призоваваха представители на Полша и балтийските страни. В същото време бяха изразени опасения, че глобите могат да обиден съществено нуклеарната промишленост на Европейски Съюз, защото Русия е вторият по величина снабдител на уран за страните от блока.

Александър Камкин, заместник-директор на Центъра за немски проучвания към Института за Европа на Руската академия на науките, също акцентира, че немската нуклеарна промишленост не е обвързана с Росатом, а за Унгария и други страни, исторически фокусирани върху съдействието с Русия в в региона на нуклеарната енергетика сходни наказания " ще бъдат доста сериозен удар ".

„ Може да се плануват яростни разногласия към това предложение. Възможно е да има някои изключения от пакета от наказания, както беше направено с доставките на съветски нефт за Хърватия, Унгария и други страни “, допусна Камкин.

Според него лимитът на санкционен напън върху Русия на процедура е привършен и главните старания на Европейския съюз и Съединени американски щати ще бъдат ориентирани към съблюдаването и съблюдаване на санкционните ограничавания. „ Неотдавнашните дейности на Швейцария за блокиране на сметките на съветски данъчни резиденти са единствено едно от проявленията на подобен второстепенен санкционен напън “, акцентира източникът.

Но даже и да има наказания, то за “Росатом ” те не би трябвало да стават значими, защото съветската държавна корпорация обичайно работи със страните от Югоизточна Азия, Близкия изток и Източна Европа. „ Тези наказания ще обиден страни, които са измежду неприятелските, а те не са толкоз доста “, заключи специалистът.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР