Експерти на ООН предложиха Големият бариерен риф в Австралия да

...
Експерти на ООН предложиха Големият бариерен риф в Австралия да
Коментари Харесай

ООН включва Големия бариерен риф в списъка със застрашеното световно наследство

Експерти на Организация на обединените нации предложиха Големият бариерен риф в Австралия да бъде включен в листата на застрашеното международното завещание. Екосистемата на най-големия коралов риф в света е доста наранена от изменението на климата и че нейната резистентност е значително компрометирана, оповестява Ал-джазира.

Австралия лобира години наред за запазването на рифа, който способства с 6,4 милиарда австралийски $ за стопанската система. Породиха се опасения, че прибавянето му в листата със застрашено завещание може да понижи привлекателността му за туристите. Преди COVID-19 към 2 милиона туристи посещаваха рифа , ситуиран край североизточното крайбрежие на Австралия.

Австралийският министър на околната среда Таня Плиберсек призна, че рифът е заплашен, само че посочи, че слагането му в листата на ЮНЕСКО за " Световно завещание в заплаха " би било пресилено.

След встъпването си в служба лейбъристкото държавно управление даде обещание да похарчи 1,2 милиарда австралийски $ през идващите години за отбрана на рифа.

Докладът, написан от специалисти от Международния съюз за запазване на природата и ЮНЕСКО, признава уговорката на Австралия за отбрана на рифа. Но откри, че макар несравнимите научни и управнически старания, рифът към момента е изправен пред забележителен напън , обвързван с изменението на климата и замърсяването от селскостопанския отток.
 За първи път от 36 година Големият бариерен риф се възвръща
За първи път от 36 година Големият бариерен риф се възвръща

Перспективите в дълготраен проект обаче не са положителни поради климатичните промени
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР