Експерти на екоинспекцията в Русе извършиха съвместни контролни проверки с

...
Експерти на екоинспекцията в Русе извършиха съвместни контролни проверки с
Коментари Харесай

Провериха вековни дървета в община Главиница

Експерти на екоинспекцията в Русе направиха взаимни контролни инспекции с представители на Ригионална дирекция по горите в две села на територията на община Главиница .
Това оповестиха от Регионалната ревизия по околната среда и водите-Русе.
Проверките са по отношение на предложение на общинския кмет за оповестяване на четири нови вековни дървета. Три от тях порастват в землището на с. Звенимир. Те са от типа цер и са оценени на приблизителна възраст към 250 години. Другото дърво – летен дъб е в с. Листец. Измерени са обиколките на стъблата и са снимани GPS координатите.
Дърветата са в положително биологично положение, имат малко изсъхнали клони и хралупи. Регионална инспекция за опазване на околната среда – Русе ще сформира протокол за положението на дърветата, ще окомплектова и изпрати документите в Министерство на околната среда и водите, след което със заповед на министъра растителните обекти ще получат предпазен статут. На територията на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Русе има 78 предпазени вековни дървета. Най-многобройна е групата на летните дъбове – общо 32.
Най-старите вековни дървета са 5 зимни дъба на възраст от към 800 години. Растат на територията на град Исперих. Грижата и отговорността за положението на вековните дървета са на притежателите на терените, в които виреят. Всички оповестени предпазени дървета се вписват в регистри на министерството и на съответната ревизия и оповестени на интернет страницата на Изпълнителна агенция по околна среда.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР