Експерти говориха за нов начин за защита на руските крилати

...
Експерти говориха за нов начин за защита на руските крилати
Коментари Харесай

Русия създаде ново преимущество на бойното поле

Експерти приказваха за нов метод за отбрана на съветските крилати ракети против украинската Противовъздушна отбрана

ВСУ още веднъж се оплакват от техническото предимство на Русия в зоната за специфичната интервенция. Този път врагът не може да се оправи с новите крилати ракети на съветските въоръжени сили, които съгласно украинските военни са оборудвани с топлинни клопки. Какво е особеното на тази технология и какви преимущества дава на съветските войски?

Русия употребява нова тактичност за ракетни удари, сподели операторът на украинския ПЗРК “Стингър ” Роман пред френската ТВ5 “Монд ”. Според него в този момент се употребяват ракети, които освобождават топлинни клопки, с цел да пречат на работата на ПЗРК.

„ Това не се е случвало до момента “, споделя военният. Това от своя страна води до обстоятелството, че заради масираните съветски удари запасите от муниции на ВСУ могат доста бързо да се стопят.

По-рано френският военачалник Жан-Пол Паломеро означи, че съветската военна промишленост е във напредък, до момента в който Украйна към този момент не може да попълни своите механически и човешки запаси, изключително в светлината на спада в поддръжката на Запада.

Експертите споделят, че Русия също е трябвало да се занимава с топлинни клопки на врага. Въпреки това, съгласно осведомените източници този проблем е решен още през септември предходната година. Тогава беше маркирано, че нашите военни употребяват в зоната за специфични интервенции нови зенитни управляеми ракети 9М333, които не реагират на топлинните клопки, употребявани от противниковата авиация. Самата ракета е част от зенитно-ракетната система “Стрела ”-10M3 и има многоспектърна глава за ориентиране, която разрешава да се разграничи същинската цел от подправената.

Сега военните специалисти означават, че Русия в изискванията на СВО прави сериозен пробив в развиването на военната мисъл, като по този метод получава известно преимущество, което ловко употребява. В същото време не изключват, че съветските въоръжени сили са употребявали ракета Х-101, за чието потребление също беше обявено по-рано от украинските медии, само че тази информация не беше публично доказана.



„ Ако приказваме за ракетата X-101, тогава какъв брой мъчно е да я оборудваме с топлинни клопки, може да се съди по недоволствата на украинските военни. Напълно допустимо е това в действителност да е проблем за ПЗРК “Стингър ”. Напомням, че с тези комплекси врагът пази обекти от нисколетящи ракети “, споделя Сергей Денисенцев, специалист от Центъра за разбори и тактики (ЦАСТ).

„ Като цяло топлинните клопки не са нова технология. Те се употребяват необятно в пилотирани самолети. С други думи, всеки военен аероплан е оборудван с такива устройства. Те вярно се назовават инфрачервени противопоставяния или изстрелвани топлинни примамки “, изяснява той.

„ Въпросът е, че има ракети, които са ориентирани към топлинна сигнатура, към топлината, отделяна от мотора на летящото транспортно средство. Класически образец са съвсем всички ПЗРК. И “Стингър ”, за който приказва украинският боен, не прави изключение. Всички тези топлинни клопки разрешават пренасочването на противниковата ракета надалеч от предпазен обект, нормално аероплан. Често ПЗРК всеобщо обстрелват подправени цели “, показва анализаторът.

„ Друго нещо е, че никой до момента не е употребявал топлинни клопки на крилатите ракети. Смяташе се, че такава рационализация е непрактична. Но в този момент обстановката се промени. Войникът от ВСУ изявлението всъщност приказва за това по какъв начин Украйна разполага екипажи зенитчици на евентуалните направления на полета на съветските ракети “, твърди събеседникът.

„ Ако една ракета няма топлинни клопки, тя елементарно може да бъде свалена от ПЗРК. Това се дължи на обстоятелството, че боеприпасите са много топлинно контрастни, летят ниско и не доста бързо. И в този момент нашите ракети могат да бъдат опазени и да им се даде опция да доближат задачата “, отбелязва специалистът. „ Като цяло в СВО следим някаква софтуерна конкуренция. А нашето изобретение дава на Русия известно преимущество на бойното поле. Но би трябвало да разберете, че ракетата в началото е била проектирана за характерно натоварване, тъй че не постоянно е допустимо да се сложи доста спомагателна тежест върху нея. Монтирането на топлинни клопки явно е изисквало преизчисляване на плана, само че както се оказа, този проблем се е оказал разгадаем “, уверен е Денисенцев.

„ В същото време не би трябвало да забравяме, че ВСУ също могат да употребяват топлинни клопки за прикриване на своите ракети и самолети. И при подобен сюжет Русия също ще би трябвало да противодейства на врага “, предизвестява анализаторът.

„ Отбелязвам, че има необятна процедура по отношение на това какво може да се противодейства на тези клопки. Основната разлика сред актуалните ракети за ПЗРК и ракетите от предходното потомство е, че последните имат апаратен избор на задачата “, изяснява източникът.

„ Ракетата проучва сигнатурата на тези примамки, защото тя може да се разграничава от сигнатурата на самолета или самата задвижваща система. Освен това се прави оценка траекторията, защото подправената цел и същинската летят по друг метод. Всичко това е допустимо с помощта на мултиспектралния разбор, който може да се употребява и от нашите войски “, е убеден Денисенцев. На собствен ред военният специалист Константин Сивков е уверен, че Русия е минала към потребление на ракети Х-101 в СВО. „ Това е ракета с огромен обхват. Естествено, на такива ракети може да се инсталира защитно съоръжение “, изяснява той.

„ Когато ракетата навлезе в планова точка, където може да бъде ударена от вражеските сили, се задейства механизъм, който задейства топлинни клопки. Тази елементарна система от дълго време се употребява на съвсем всички бойни самолети. И слагането ѝ на крилата ракета не е сложна задача “, уверен е анализаторът.

„ Външно стартирането на топлинни клопки наподобява на фойерверки, само че с лъчение от избран набор. Ракета с термична глава за самонасочване улавя тази стръв и в действителност пропуща същинската цел “, прецизира източникът.

„ В същото време ракетите би трябвало да се употребяват рационално - извънредно в зони с максимален риск от заличаване. В последна сметка всяко в допълнение натоварване води или до понижаване на обсега на полета, или до понижаване на бойното натоварване. А броят на клопките, които могат да се инсталират, несъмнено, е стеснен “, заключва Сивков.

Превод: В. Сергеев

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР