Експертът по икономически въпроси Красен Станчев коментира по БНР инфлацията

...
Експертът по икономически въпроси Красен Станчев коментира по БНР инфлацията
Коментари Харесай

Ръстът на инфлацията ще неутрализира ръста на доходите

Експертът по стопански въпроси Красен Станчев разяснява по БНР инфлацията и предстоящите резултати от държавния бюджет.

Очаква се нов растеж на инфлацията. Трудно е да се реши какъв брой. Вероятно хората с по-ниски приходи ще го усетят доста, а тези с по-високи приходи - не толкоз. Очевидно за всички ще има по-големи разноски. Що се отнася до обществените помощи, сега схемата е такава, че те се раздават " на калпак ", поравно на всички, което в дадения случай значи неравно.

През лятото имаше разискване на помощите и предложение те да отиват там, където са най-нужни, и да се утроят, което не е подобен огромен разход - от 90 на 270 млн. лева, само че да отиват там, където са най-нужни - при тези, които са възрастни и няма кой да се грижи за тях, и тези, които имат материални усложнения. Които не са чак толкоз доста хора. И тогава за тях би имало резултат.

Но по незнайни аргументи това разискване с тези положителни схеми, които бяха препоръчани, не беше чуто дори.

От 10 години в България има дефицит на работна мощ. По статистика е 30%, а по проучвания на работодателите е 40%, което значи, че при всички случаи приходите порастват, което пък се потвърждава от статистиката - от 2004 година насам в България приходите порастват най-бързо в целия Европейски Съюз. Това се резервира и в години, когато има растеж на безработица и спад на стопанската система - като през 2009-а, 2010-а, 2020-а и половината от 2021 година Тоест стопанската система пораства и не е този методът да се вземат решение проблеми с приходите. Както не е верен метод увеличението на минималната работна заплата.

Очевидно тази година ще порастват цените. И явно годишният ритъм на повишаване на инфлацията ще се резервира минимум до края на годината 9-10%. Причините са доста - част от тях не са в България. Но значително са в България. Когато се усилват разноските, заплащанията през Национален осигурителен институт и се усилват налозите върху труда през минималните осигурителни прагове - в действителност се понижават приходите. Ако има някакво нарастване през преразпределението, то ще бъде краткотрайно, тъй като всяко нарастване ще отиде още веднъж в цените. Тоест растежът на инфлацията ще обезврежда растежа на приходите.

В бюджет 2022 прогнозата за инфлацията е подценена. Онова, което е заложено като средногодишна инфлация, е много ниско. Има трик с ниската прогноза за инфлация - по този начин се усилват приходите от Данък добавена стойност.

Протестите за бюджета са безкрайна оперета. Каквото изискат служителите на реда, след това ще го изискат и другите - културни дейци, учени, хора, които работят в киното, хора, които работят в малкия екран... Единствените, които не могат да се провеждат, са тези, които работят за себе си. А те са някъде към 1 млн. души. Така че имаме огромна неправда.

Индексациите са част от казуса с инфлацията. Тя е провокирана 1/3 от цените на енергоресурсите, към 1/3 и малко повече от политиката на Европейския съюз и Европейската централна банка и 1/3 е качването на приходите 2020/2021 година заради изборите, а 2022 година, тъй като има следизборна обстановка. И повече сътрудници изясняват, че този бюджет в действителност не подтиква растежа и оттова да има натурален растеж на приходите, а по-скоро слага капани за по-нататъшните развития в стопанската система.

Средствата от Плана за възобновяване ще влязат в стопанската система на страната при започване на 2023 година. Вече е ясно, че така наречен възобновяване се е състояло през ноември 2021-ва. Тоест това ще са пари за нещо друго.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР