Експертът Евгений Кънев прогнозира скок на цените в случай, че

...
Експертът Евгений Кънев прогнозира скок на цените в случай, че
Коментари Харесай

Икономист: Ако дерогацията падне, има риск цените да скочат

Експертът Евгений Кънев предвижда скок на цените при положение, че. В ефира на „ NOVA “ той означи, че сега „ Лукойл “ зарежда почти 60 на 100 от целия пазар или близо 3 млн. тона от общо 4,5 млн. тона годишно ползване.

Според Кънев отговор би трябвало да се даде на въпроса по какъв начин ще бъдат заместени тези 3 милиона тона съветски нефт с 3 милиона тона неруски на фона на цяла Европа, която зарежда с неруски, защото има ембарго.

„ Не е елементарно да се намерят. Ако се намерят, ще е на спот цена, на по-висока цена “ , посочи икономистът.

Преди дерогацията да бъде спряна, ръководещите би трябвало да имат проект по какъв начин да бъдат заместени съветските тонове нефт , безапелационен е той. По думите му, в случай че те ще бъдат купени непосредствено от пазара, това ще е с сред 10-20% на колонка по-висока цена . Той чака повишаване с към 0,50 стотинки на литър.

Икономистът счита, че дерогацията би трябвало да бъде прекъсната, само че тъй че България да не бъде „ засегната “. Причината – има огромна възможност и „ Нефтохим “ да ограничи своите интервенции и да не може да работи. Според него по този начин бюджетът ще закъса и не на последно място – ще има по-голяма инфлация, което ще унищожи възможностите ни за Еврозоната .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР