Експерт предупреждава, че суровата веганска диета, предпочитана от Гуинет Палтроу

...
Експерт предупреждава, че суровата веганска диета, предпочитана от Гуинет Палтроу
Коментари Харесай

Супер популярната диета на Гуинет Полтроу и защо не бива да я правим

Експерт предизвестява, че суровата веганска диета, желана от Гуинет Палтроу и Деми Мур, може да аргументи повече щета, в сравнение с изгода в дълготраен проект, предават Daily Mail.

Въпреки че вегетарианството или веганството станаха известни през последните години, някои стигат до прекаленост и ядат единствено сурови растителни храни, които могат да се употребяват без готвене.

Твърди се, че по време на процеса на готвене съставките могат да изгубят някои от значимите си хранителни субстанции и ензими - а консумирането на сурова растителна храна ще усъвършенства енергийните равнища, ще предотврати болести и ще усъвършенства цялостното здраве.

Но доктор Лора Браун, старши учител по хранене в университета в Тисайд, предизвести, че в случай че се съблюдава дълго време, диетата може да аргументи повече щета, в сравнение с изгода.

В публикация, оповестена на уеб страницата The Conversation, тя споделя, че някои зеленчуци в действителност обезпечават по-голямо наличие на хранителни субстанции, когато са сготвени, защото процесът спомага за разрушаването на клетъчните стени и разрешава освобождението на хранителни субстанции.

Например, когато спанакът е приготвен, организмът по-лесно усвоява съдържащия се в него калций.  Аспержи, гъби, моркови, броколи, кейл и карфиол са също в този лист.

Д-р Браун съобщи, че на хората, които се придържат към суровоядски диети, им липсват и значими витамини и минерали, идващи от животни, които играят значима роля в структурата, развиването и производството на мозъчни и нервни кафези, наред с поддържането на здрава имунна система.

Предишно изследване откри, че 38% от хората, които са спазвали строга суровоядска диета, са имали дефицит на витамин В12.

Диетата може също по този начин да докара до непреднамерено намаляване и даже да накара някои дами да спрат да менструират, демонстрират обособени изследвания.

Д-р Браун съобщи: " Макар че спазването на растителна диета може да има доста изгоди за здравето, суровата веганска диета може да носи още по-големи опасности, в случай че не се съблюдава деликатно.

" Ако планирате да се храните със сурова веганска храна, значимо е да планирате деликатно, с цел да сте сигурни, че приемате всички хранителни субстанции, нужни за оптимално здраве.

Също по този начин не се предлага да я спазвате за дълъг интервал от време заради многото опасности, които може да крие.

Предупреждението се повтаря с това на специалиста по генетика професор Стив Джоунс, който твърди, че дълготрайната суровоядска диета може да има смъртоносни последствия.

Преди няколко години, говорейки на фестивала Hay, той съобщи: " Ние сме единственото животно, което в миналото е живяло и което би умряло от апетит, в случай че се храни единствено със сурова храна.

" Загубили сме ензимите и механизма за асимилиране на суровата храна ".

Британската асоциация на диетолозите също към този момент съобщи, че суровоядството може да навреди на здравето в дълготраен проект, в случай че диетата не е уравновесена.

Освен Гуинет Палтроу и Деми Мур, Меган Фокс и Стинг също са спазвали диета със сурова храна.

КАК ТРЯБВА ДА ИЗГЛЕЖДА ЕДНА БАЛАНСИРАНА ДИЕТА?

- Яжте най-малко 5 порции разнородни плодове и зеленчуци всеки ден. Всички пресни, замразени, сушени и консервирани плодове и зеленчуци се броят

- Основните храни са картофите, хлябът, оризът, макаронените произведения или други нишестени въглехидрати, в идеалния случай пълнозърнести

- 30 грама фибри дневно: Това е същото като да консумирате всички изброени по-долу артикули: 5 порции плодове и зеленчуци, 2 пълнозърнести зърнени бисквити, 2 дебели филийки пълнозърнест самун и огромен печен картоф с кожата.

- Консумирайте малко млечни артикули или техни други възможности (например соеви напитки), като избирате разновидности с по-ниско наличие на мазнини и захар

- Яжте малко фасул, бобови растения, риба, яйца, месо и други протеини (включително 2 порции риба всяка седмица, като едната от тях би трябвало да е мазна)

- Избирайте ненаситени масла и артикули за мазане и ги консумирайте в дребни количества

- Пийте по 6-8 чаши вода дневно

- Възрастните би трябвало да употребяват по-малко от 6 г сол и 20 г наситени мазнини за дамите или 30 г за мъжете дневно
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР