Експерт-криминалист получи наказание предупреждение за уволнение от Главния прокурор Иван

...
Експерт-криминалист получи наказание предупреждение за уволнение от Главния прокурор Иван
Коментари Харесай

Наказаха криминалист, изпуснал бус , с който бягали банкови обирджии в Сандански

Експерт-криминалист получи наказване " предизвестие за уволняване " от Главния прокурор Иван Гешев, тъй като при ревизиране на видеозапис от камера в региона на обрана банка, не видял сив микробус.

Ал. Г., който е основен експерт-криминалист в отдел " Криминалистика " в Национална следствена служба, следствен отдел на Окръжна прокуратура-Благоевград, обжалвал заповедта. На първа инстанция Районният съд в Благоевград анулира наказването, само че по-късно Окръжният съд удостовери заповедта като законосъобразна.

Случаят с обрания банков клон в Сандански е от 17 септември 2020 година, към 03.12 ч. през нощта. Крадците счупили прозорец, пробвали да разбият железна каса, в която са съхранявани парите, само че не съумели. Тогава събрали парите, които били по чекмеджетата. Още при първия обзор на запис от камера на близко казино, криминалист от Областната дирекция на МВР-Благоевград открил, че в 02,45 ч. от ул. " Ю. Гагарин " идва сив микробус и паркира на заден ход към прозореца, от който е проникнато в банката, като в 03,15 часа микробусът се отдръпва с висока скорост.

След това по досъдебното произвеждане са назначени видео-технически експертизи на записи от охранителните камери на разнообразни обекти, ситуирани към постройката на банката. На специалиста Ал. Г. е било предоставена задачата да се откри дали на фрагментите се следи " ярък на цвят микробус с лети джанти и затъмнени стъкла, най- евентуално " Фолсфаген ", за времето от 2 до 4 ч. на 17 септември. Експертът дал умозаключение, че подобен микробус не се вижда.

Това наложило втора експертиза, която " видяла " транспортното средство. Експертът е осъден с " предизвестие за уволняване " за нарушавания на трудовата дисциплинираност, неспазване на задължението за осъществяване на предоставената работа с нужното качество. Пред съда той обяснил, че е бил изместен в партерен кабинет, където липсвало нужната за качественото осъществяване на отговорностите естествена светлина и работна среда. Работил в един кабинет с специалист по публични поръчки, на който директната му активност била обвързвана с другарство с други лица институции и осъществяване на телефонни диалози. Допълнил, че е употребявал безвъзмезден, елементарен програмен продукт, публичен за всички, както и програмен продукт, разполагаем в самите дискове, която е единствената техническа опция, предоставена му от работодателя за проучване и фактически не е открил въпросният автомобил.

Въпреки изложените претекстове за позволеното недоглеждане, окръжният съд удостовери наказването на специалиста.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР