Експерименталният полет Аполо“ — Союз“ (ЕПАС) е последният полет от

...
Експерименталният полет Аполо“ — Союз“ (ЕПАС) е последният полет от
Коментари Харесай

На днешната дата в историята - Космическите апарати „Аполо“ и „Союз“ се разделят, след като са били свързани два дни в орбитата

Експерименталният полет „ Аполо “ — „ Союз “ (ЕПАС) е последният полет от програмата Аполо и първият взаимен полет на американската и руската галактическа стратегия. Полетът е осъществен през юли 1975 година. За Съединени американски щати, това е последният пилотиран галактически полет до старта на Космическата совалка през 1981 година.

Въпреки че полетът включва няколко научни задания (например изкуствено слънчево затъмнение, направено от Аполо, с цел да може Союз да направи фотоси на слънчевата корона) и дава потребна инженерна информация, употребена по-късно в полетите на галактическите совалки до орбиталната станция Мир, основната цел на Аполо-Союз е алегорична. Полетът е забелязан като знак на политиката на облекчение на връзките, която двете сили стартират да организират по това време, и като подобаващ завършек на напрежението на галактическата конкуренция.

След поредност от срещи през 1969 год., на които в работен порядък са решени редица въпроси, е основана през м. октомври 1970 год. Обединена работна група по въпросите на взаимния пробен полет. След голям брой задълбочени изследвания е направен план, който е дефинитивно утвърден на руско - американска среща на високо ниво през м. май 1972 год. Съгласно този план, към този момент публично наименуван ASTP (Аполо - Союз тест проджект), взаимният полет е избран за 1975 год. За Директори на плана са назначени д - р Г. Ланни (САЩ) и член - сътрудник на АН Съюз на съветските социалистически републики К. Д. Бушуев (СССР). Съгласно двустранните разработки за притежател на стиковъчния модул е избран американския галактически транспортен съд. Това решение е подбудено от главното основание, че Аполо (конструиран за полети до Луната) има доста по - огромен ресурс от гориво и товароносимост и ще бъде деен транспортен съд в търсенето, доближаването и самото съединяване.

ЕПАС е признат с огромен възторг в целия свят. Открита е нова епоха в галактическите проучвания, доста възстановяване на съветско-американските връзки и разведряване на интернационалния политически климат. Президентът на Съединени американски щати Джералд Форд и Генералния секретар на Централен комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз Леонид Брежнев в общо обръщение показват вяра, че взаимния полет е ново фундаментално начало в развиването на науката, проучването на галактическото пространство и възстановяване на двустранните връзки. Генералния секретар на Организация на обединените нации Курт Валдхайм приветства полета и го дефинира като " значим дирек в международната история " и като събитие станало допустимо с помощта на съдействието сред двете международни суперсили. Когато през м. май 1977 год. изтича периода на ЕПАС е признато ново съглашение сред двете страни, което лежи в основата на взаимната галактическа активност и до през днешния ден.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР