Ексначалникът на Варненската апелативна прокуратура Владимир Чавдаров, който през миналото

...
Ексначалникът на Варненската апелативна прокуратура Владимир Чавдаров, който през миналото
Коментари Харесай

Вместо за подкуп от 200 000 евро, поискан от бившия кмет Портних, прокурор на Варна №1 оправдан за незаконни оръжия

Ексначалникът на Варненската апелативна прокуратура Владимир Чавдаров, който през предишното лято стана цел на невиждана акция на Софийската градска прокуратура поради секретно досъдебно произвеждане за корупция, пристигнало след сигнал, подаден от тогавашния градоначалник на морската столица – Иван Портних за поискания му рушвет от 200 000 евро, бе оневинен на първа инстанция за… нелегално владеене на муниции.

 

Аферата с Владимир Чавдаров избухна на 26 юли м.г., след  като тогавашният кмет на Варна Иван Портних подаде сигнал до КПКОНПИ, че е платил 20 000 евро на обвинителя от

морската столица, откакто му бил пожелан подкуп във връзка със спуканата фекална тръба във Варненското езеро. Иван Портних е с повдигнато обвиняване по член 352 алинея 1 от Наказателния кодекс за „ допускане на замърсяване в териториалните или вътрешните морски води, което ги прави рискови за хората “. Срещу градоначалника се води и друго досъдебно произвеждане.

 

Според сигнала на Иван Портних предходната пролет той бил спрян на улицата от чужд човек, който му споделил: „ Абе, ти имаш едно дело, там, за оня излив в езерото. Ако искаш да те оправят, би трябвало да дадеш 200 000 евро на Чавдаров!

 

Бившият прокурор №1 на Варна - Владимир Чавдаров

В сигнала Портних разказва, че различен чужд човек му изискал други 200 000 евро за друго дело, по което бил обвиняем, като още веднъж било посочено името на Владимир Чавдаров, като индивида, който би трябвало да получи подкупа

 

В последна сметка Портних дал първична вноска от 20 000 евро в копюри от по 500 евро, като авансово снимал и описал номерата на банкнотите.

Не е известно дали подкупът е стигнал до тогавашния прокурор №1 на Варна Владимир Чавдаров.

 

В същия ден, в който Иван Портних е броил 20 000 евро рушвет - 26 юли 2023 година, командировани от София прокурори и служители на реда щурмуват и обискират служебния кабинет на Владимир Чавдаров в Апелативната прокуратура във Варна, а при претърсвания на парцели, благосъстоятелност или употребени от Чавдаров, проверяващите откриват и изземат величествен военен боеприпас – близо 300 нелегално притежавани патрони за автомат „ Калашников “ и за бойни револвери. От служебната каса на апелативния прокурор пък бяха конфискувани 50 000 евро (равняващи се на към 99 000 лева – бел. ред.) и 20 000 лв..

 

Евробанкнотите на Иван Портних не са открити при обиските.

 

Ексградоначалникът на Варна - Иван Портних 

Девет месеца след аферата с Владимир Чавдаров, магистратът е оневинен на първа инстанция, само че не за пожелан и признат рушвет, а за нелегално владение на муниции. Оказа се, че варненският прокурор даже не се е сдобил с обвиняване за рушвета от Иван Портних, защото в хода на осъществената инспекция не са били открити никакви доказателства за твърдяното от някогашния кмет на Варна.

 

След експлоадирането на аферата Владимир Чавдаров беше отхвърлен от служба за период от четири месеца, които изтекоха още през ноември м.г., само че не можа да взе участие в състезанието за апелативен прокурор, който предстоеше. По тази причина той беше възобновен като редови прокурор, само че не и като административен началник на апелативната прокуратура в морската столица.

 

„ Владимир Чавдаров има четири ловни карабини и шест револвера, като два от тях са му подарени като премия от двама министри на вътрешните работи, и то от напълно разнообразни политически сили – Михаил Миков и Цветан Цветанов “, твърди Людмил Рангелов, юрист на

варненския прокурор.

 

Владимир Чавдаров стана апелативен прокурор на Варна през 2018 година През 2005 година той беше определен за военноокръжен прокурор на Варна и остана на този пост до 2010 година Преди това той бе заместник-председател на Софийската военноокръжна прокуратура, а кариерата му стартира като боен следовател и юрист. През предходната година беше определен и за член на Висшия правосъден съвет, само че след началото на следствието против него беше отхвърлен и от тази позиция.

 

Чавдаров минаваше за част от най-близкото обграждане на предварително освободения основен. прокурор Иван Гешев, той беше измежду малцината, които намерено заеха страната на Гешев при експлоадирането на зрелищния спор сред обвинител №1 и заместника му Борислав Сарафов. Заради това мнозина в морската столица считат, че Сарафов стои зад акцията против Чавдаров.

 

Неофициално се твърди, че откритите 140 000 лв. в служебната каса на Чавдаров са били приготвени за учредената партия на Гешев „ Справедливост за България “. Оправданият на първа инстанция за противозаконни муниции Владимир Чавдаров беше препоръчан за прокурор №1 на Варна от члена на Висш съдебен съвет Йордан Стоев – същият, който Иван Гешев беше привикал и записал нерегламентирано в резиденцията си и на който беше заречен да се отдръпна тихомълком от поста „ основен прокурор “. Иначе Чавдаров от много време се употребява с репутацията на безсъвестен рушветчия, а във Варна прозвището му е Големия подкуп, свидетелстват осведомени от морската столица.

 

Разправят, че цената на някогашния апелативен прокурор за преустановяване на досъдебно производства и споразумяване на каузи започвала от 100 000 евро.

„ Чавдаров от дълго време е милионер от подкупи – единствено строителните бизнесмени са му броили няколко милиона лв. рушвети през последните години “, подмятат във Варна. Смята се, че измежду огромните клиенти на Владимир Чавдаров е бил пътнотранспортният необут Велико Желев, усвоил съвсем 100 милиона лв. за построяването на бул. „ Васил Левски “ във Варна. Булевардът се прочу с „ елипсовидното кръгово и с наводнението след първия пороен дъжд. Макар да беше сезирана за вероятни злоупотреби и разхищаване на средства още през 2018 година.. прокуратурата във Варна по този начин и не повдигна обвиняване за най- скъпата пътна права в Европа, излязла по към 29 млн. за километър на данъкоплатците.

Във Варна се шушука, че Чавдаров е играл основна роля и в забатачването на делата против фармацевтичния необут и политик Веселин Марешки.

Автор: Уикенд, crimesbg.com

Източник: kliuki.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР