Еколози дадоха на съд стратегията за развитие на енергетиката, която

...
Еколози дадоха на съд стратегията за развитие на енергетиката, която
Коментари Харесай

Енергийната стратегия до 2053 г. се оказа само план

Еколози дадоха на съд тактиката за развиване на енергетиката, която беше показана от служебното държавно управление на 17 януари. Причината - липсва екооценка и изцяло разискване на визията. В отговор енергийният министър разгласи, че в действителност това не е тактика и по тази причина няма съответните изследвания. Министърът разяснява и възможните злоупотреби в " Булгаргаз ".

От екологичната организация апелират във Върховния административен съд тактиката показана от служебния енергиен министър на 17 януари. Еколозите считат, че не е редно да бъде признат подобен документ без екооценка и без публично разискване. Измества се и фокуса от децентрализация на енергетиката, тъй че всеки да си създава ток към огромни планове.

Меглена Антонова, " Грийнпиис ": " Абсолютната липса на бистрота, метода по който тази тактика беше призната - нямаше публично разискване, не е направена екологична оценка - това са неща, които в случай че в действителност е визия за развиване на енергийната тактика на България би трябвало да бъде подложен на публично разискване ".

В отговор отрасловият министър изясни, че в действителност това не е тактика, а първа стъпка към нея. Стратегия ще се написа занапред.

Росен Христов, длъжностен министър на енергетиката: " Това е визия за развиване на електроенергетиката, това не е енергийна тактика в смисъла на този, който Министерският съвет би трябвало да предложи на Народното събрание, който би трябвало да мине екологична оценка и по този начин нататък. Това е една предварителна стъпка, в която демонстрираме насоки, които считаме да разработим за бъдещата енергийна тактика.

Меглена Антонова: При представянето на стратегическата визия никой не остана с усещането, че занапред ще има някакъв тип обществено, публично разискване - какво да бъде въведено, а са показани едни съответни планове и наподобява като да е взето решение за тях.

Справка на уеб страницата на енергийното министерство обаче демонстрира, че и от ведомството афишират проекта за тактика като канят медиите за неговото отразяване, а по-късно и оповестяват за представянето му.

Енергийният министър разяснява още, че положението на държавната компания " Булгаргаз " остава устойчиво, макар повдигнатите обвинявания против някогашния енергиен министър Александър Николов и шефът на сдружението Людмил Йоцов. Те са упрекнати за причиняване на вреди на компанията от 88 млн. лв..

Росен Христов: Компанията е наред финансово, както знаете финансирахме я с редица траншове за повече от 1 милиарда лв., следим непрекъснато по какъв начин се развиват пазарите.

Самият Росен Христов е дал показания по отношение на вчерашните обвинявания на някогашния енергиен министър Александър Николов и някогашният шеф на " Булгаргаз ".

В министерството виждам една систематична политика, тъй като по същия метод е изработен и меморандума с Джемкорп - отново без позволение на министерски съвет се подписва, т.е. има модел на държание който не е легален и не е най-благоприятен, изясни какво е заварил във ведомството Росен Христов.

Министърът въпреки всичко сподели, че проверяващите институции и съда са тези, които могат да решат дали има отговорни или не.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР