Екологичният експертен съвет към РИОСВ - Велико Търново се произнесе

...
Екологичният експертен съвет към РИОСВ - Велико Търново се произнесе
Коментари Харесай

Политически трикове придвижиха завода за горене на боклук на Вълка

Екологичният експертен съвет към Регионална инспекция за опазване на околната среда - Велико Търново се произнесе позитивно през днешния ден по Оценка на въздействието върху околната среда на завода за каменна вата, който компанията " Петрургия " на Румен Гайтански - Вълка счита да построи край павликенското село Върбовка. Предстои с финално решение да излезе шефът на екоинспекцията, като практиката е то да съответствува с мнението на съвета. Затова съвещанието му през днешния ден бе основно, а то се организира по много любопитен метод.

Преобладаващото публично мнение в Павликени е мощно против плана, защото той включва създаване на апаратура за горене на боклуци с потенциал 56 тона на час. През последните седмици бяха проведени митинги, които принудиха локалният общински съвет да се произнесе против завода - с рекомендация всички институции да се съобразят с мнението на хората. Самото съвещание на експертния съвет през днешния ден също бе съпроводено с демонстрация пред постройката на Регионална инспекция за опазване на околната среда. Въпреки това представителите на общината поддържаха плана. " В негова изгода гласуваха както зам.-кметът на общината, по този начин и кметският наместник на Върбовка ", заяви пред " Сега " Пенчо Пандъков от съдружие " Балканка ". А представител на плевенската Басейнова дирекция не пристигнал, макар че първичното мнение на институцията било за доработване на Оценка на въздействието върху околната среда. Събранието закъсняло с началото си, с цел да го изчака, само че той по този начин и не се появил. В последна сметка Оценка на въздействието върху околната среда е одбрен с 9 гласа " за ", 2 " срещу " и 6 " въздържали се ". И точно двата позитивни общински гласа, а и отсъствието на плевенския служител, са причина да се събере болшинство. Двата негативни вота са на представителите на  " Балканка " и " За Земята ".

Очаквано напрежението в Павликени се увеличи след произнасянето на експертния съвет. " Кметът ни съобщи! (...) Скоро ще имаме опцията да изразим недоволството си към общината по-категорично ", написа на фейсбук профила си гражданската група " За Павликени ", която противодейства на плана.

 

Още по тематиката: 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР