Екоинспектори от Велико Търново провериха сигнал за обгазяване в района

...
Екоинспектори от Велико Търново провериха сигнал за обгазяване в района
Коментари Харесай

Екоинспектори провериха сигнал за обгазяване в Търново

Екоинспектори от Велико Търново ревизираха сигнал за обгазяване в региона на западната промишлена зона в града. Експерти от Регионална инспекция за опазване на околната среда в остарялата столица направиха незабавна инспекция още в деня на постъпване на сигнала – 2 август, на 5 обекта, евентуални източници на излъчвания в региона.

Единственият работещ проведен източник на излъчвания в атмосферния въздух е комин от казан на дърва към сушилня за дървен материал. Котелът е с топлинна мощ 75 kW. За горивни източници (котли), които са с топлинна мощ под 0,5 MW районната ревизия няма пълномощия да прави надзор по реда на Закона за чистотата на атмосферния въздух и поднормативната уредба към него. При огледа към котелното помещение не бяха открити боклуци, а единствено дървени отрязъци за горене.

През юли Регионална инспекция за опазване на околната среда ревизира 5 сигнала за неприятни миризми и замърсяване на въздуха в Габрово и Велико Търново.
По сигнал за разпространяването на дървесна пепел отвън територията на завод за произвеждане на плочи от дървесни частици, стопанисван от „ Кроношпан България “ ЕООД, е установено, че на външна площадка на завода е ситуирана мобилна дробилка за мелене на европалети наета краткотрайно от сдружението. Режимът на работа на дробилката е няколко часа на ден без събота и неделя. Експлоатацията е спряна до оборудването на дробилката с нужните уреди за недопускане разпространяването на дървесен прахуляк. Оросяване на дървесната площадка и пътищата на индустриалната територия се прави от сдружението по направен график.

Установено беше, че подаденият сигнал за горене на боклуци от пластмасови опаковки на площадка на „ Мегапорт “ ЕООД във Велико Търново е състоятелен. Незабавно е загасен зародилият пожар от чиновници на районен съд „ ПБЗН “. При инспекцията на място е установено нерегламентирано предпазване на пластмасови опаковки. Издадено е наставление за разчистване на парцела.

Проверен е сигнал за неприятни миризми от активността на апаратура за произвеждане на пелети в Габрово. За тази активност сдружението няма издадени документи от РИОСВ-Велико Търново, позволение за градеж и/или уверение за разрешаване на активността от Община Габрово. Обектът ще бъде наведен в сходство с условията по запазване чистотата на атмосферния въздух след неговото легализиране.

В Габрово са тествани два сигнала за горене на боклуци. В първия случай става въпрос за разчистване на саморасла растителност в южната част на „ Цератицит България “ АД и запалването й, което е довело до обособяване на дим и неприятна мириzма. Вторият случай е за горене на гуми на площадка за вторични първични материали на територията на някогашен цех „ Любен Карталов “. Установено е, че на площадката се правят действия по рязане на железни варели, нечисти с нафтени отлагания. При рязането се възпламеняват отлаганията от нафта, което води до неприятни миризми и пушек. Не е открито горене на гуми и няма следи от изгаряне на гуми.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР