Екипите на По-диви Родопи“ и ДУ “Студен кладенец може да

...
Екипите на По-диви Родопи“ и ДУ “Студен кладенец може да
Коментари Харесай

Рекорден брой бебета зубърчета се родиха в Източните Родопи

Екипите на „ По-диви Родопи “ и ДУ “Студен бунар ” може да се похвалят с рекорден брой новородени зубърчета.

През месеците май и юни приветствахме четири нови попълнения от типа Европейски зубър в Източните Родопи , като с тях стадото към този момент наброява 19 животни , оповестиха от двете организации.

„ В края на бремеността женските се отдалечават от главното стадо и се завръщат едвам след една до три седмици с към този момент укрепналите дребни ”, споделя Христо Христов, член на екипа на Фондация “По-диви Родопи ”.

Интересното е, че тази година едно от новородените е на женска от трите дошли от Полша през април животни, която е била бременна при превозването. “В момента тече развой на социализация на зубрите от главното стадо и трите нови зубъра, които към момента от време на време се събират и след това се отделят.

Това обаче е обикновено, тъй като процеса на социализация може да отнеме цяла година. На този стадий считаме акомодацията на новопристигналите животни за сполучлива ”, добавя още той.

Възстановяването на зубрите в Родопите е взаимна самодейност на Национално ловно-рибарско съдружие " Съюз на ловците и рибарите в България " и Фондация " По-диви Родопи " и е от част от дейностите по възобновяване на едрите диви тревопасни в Източните Родопи.

Първите животни в региона идват през октомври 2013 година от Германия. През 2017 година две млади животни, подаяние от зоопарка в Зул, Германия се присъединени към групата, а през октомври 2020 година в Източни Родопи идват още два зубъра още веднъж подаяние от два европейски зоопарка - унгарския зоопарк " Сощо " край град Ниредхаза и Братиславския зоопарк в Словакия.

Последните попълнения пристигнаха при започване на април от планината „ Биешчади “ в Полша и са предоставени от горските структури в региона на Лутовишка. След освобождението им от адаптационната ограда през 2019 година първите животните от увеличаващото се стадо последователно заемат екологичната си ниша и да правят сезонни миграции - есента и зимата прекарват в по-ниската част на Дивечовъден сектор " Студен бунар ", а напролет последователно се качват към по-високите и мъчно налични елементи на региона.

Зубърът, именуван още европейски бизон, е един от знаците на природозащитата в Европа. Неговата история е образец за това по какъв начин единствено в границите на 100 години един тип може да бъде доведен до ръба на изгубването, само че с доста старания може да бъде и възобновен.

Зубърът е и най-голямото тревопасно животно в Европа и основен тип за отворените горски екосистеми. В Студен бунар зубрите съжителстват с елени лопатари, благородни елени, вълци, лешояди и още доста редки и застрашени типове животни и птици.

От екипа на " По-диви Родопи " напомнят, че първите няколко дни след раждането на дребните са сериозни и през този интервал е целесъобразно да не се приближават и безпокоят и животните, защото стресът и безпокойството може да се отрази отрицателно на дребните и майките.

Посетителите в региона би трябвало да почитат дивите животни и да разрешат възстанояването на природата и естествените процеси, като за задачата употребяват единствено отредените туристически направления и пътеки и поддържат рационална отдалеченост, която да подсигурява с изключение на необезпокояването на дивите животни и тяхната лична сигурност и сигурност.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР