Eкипи на Турция и ООН възобновиха инспекциите на плавателни съдове

...
Eкипи на Турция и ООН възобновиха инспекциите на плавателни съдове
Коментари Харесай

Турция и ООН възобновиха инспекциите на кораби в рамките на зърнената сделка

Eкипи на Турция и Организация на обединените нации възобновиха инспекциите на плавателни съдове в границите на съглашението за експорт на зърно през Черно море, заяви през днешния ден пред Ройтерс представител на Организация на обединените нации за самодейността, откакто Русия прекрати присъединяване си през уикенда.

Русия, която нахлу в Украйна на 24 февруари, съобщи, че е прекратила своята роля в договорката за " неустановен период ", защото не може да " подсигурява сигурността на гражданските кораби " след нападението против черноморския ѝ флот на изток.

Организация на обединените нации съобщи, че е съгласувала с Украйна и Турция проект за придвижване на 16 кораба в понеделник - 12 излизащи от украински пристанища и 4 влизащи - и има намерение да инспектира денем 40 кораба, закотвени край Истанбул, на път от Украйна.

В изявление през днешния ден турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи решимостта на страната си да продължи с " напъните си в работа на човечеството " даже и след отдръпването на Русия от съглашението.

" Дори и Русия да вземе решение, изхождайки от личната си позиция, във връзка със съглашението за зърното, ние ще продължим да вършим всичко допустимо, ще продължим да поставяме старания да служим на човечеството с увереност ", съобщи Ердоган, представен от турската телевизия ТРТ Хабер.

Доставките на зърно по така наречен зърнен кулоар се правят според съглашение, подписано в Истанбул на 22 юли сред Турция, Руската федерация, Украйна и Организация на обединените нации, предвиждащо безвреден експорт на зърно и хранителни артикули от украински пристанища. Първоначалното съглашение е за 120 дни и изтича през ноември.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР