Екипът с който работихме по новата ми песен Magic e

...
Екипът с който работихме по новата ми песен Magic e
Коментари Харесай

Рут Колева: AI и холограмите може тотално да променят концертната дейност

Екипът с който работихме по новата ми ария " Magic " e напълно български, както тази, по този начин и всички мои песни от последните 2г. се осъществят от Warner Music. За мен е чест да съм част от екипа на един от най-големите музикални лейбъли в света. Проектът е взаимно изработен с Илиана Недялкова и Героги Линев, които работиха по музиката и текста, както и аранжимента. Видеото е дело на Рая Руменова. Тя е млада режисьорка, извънредно надарена. Тя описа цялата история. Много се веселя, че имах опцията да работя с нея за първи път. Малко повече дами в нашия креативен екип, само че всичко е правено от-до от български екип, което е прелестно доказателство, че можем да вършим неща, които звучат и наподобяват интернационално. Смятам, че в България имаме лек комплекс, че това звучи подобен метод, а това другояче. От много време има хора, които работят на извънредно високо равнище изключително в киното. Знаете, че извънредно огромна част от интернационалните кино продукции и реклами се снимат у нас, тъй че Рая както и доста други хора зад кадър са извънредно огромни експерти, а също по този начин и работят с най-хубавите артисти и кино марки в света, които постоянно са тук в България. Просто не чуваме всеки ден за тях.

Има нещо такова, че някои части от нашите български песни не доближават до по-широка публика поради пеенето на български, само че считам, че това се трансформира в последните години. Миналата седмица български актьор, който извършва музика на британски " Bulgarian cartrader ", взе една от най-важните награди в света на музиката. Това е премията на Европейски Съюз за млади изгряващи звезди. Той беше един от петте наградени. Тази премия са я печелили Dua Lipa, Stromae, доста огромни имена. Той е роден в България, Даниел Стоянов се споделя, просто живее в Германия от години. Трябва да гледаме към тези хора и те да бъдат нашия образец.

Гледам да не употребявам избрания като " по ", " най ", " първи " и така нататък Това е отново един от комплексите от които ние би трябвало да излезем. Ние тъй като няма с кого да се съпоставяме и се съпоставяме между тях с това кой бил първи, кой втори... Това са неща, които нямат изключително значение. За да сме съответни на непознатия пазар ние би трябвало да творим дружно и да се държим.Това което аз върша с Warner e партньорство. Заедно с българската музикална компания " Орфей Мюзик " ние сме тристранен сътрудник, веселя се, че работим толкоз добре дружно. Радвам се, че и други актьори в България подписаха с Warner, да вземем за пример VICTORIA, това е ужасно. Aз и моят екип се опитваме да докарваме повече такива благоприятни условия за България. Mиналата година през октомври по този мотив стартирахме нашата музикална конференция SoAlive. Имаше 500 делегати от целия свят, както и представители на най-големите музикални компании. Имаше workshop на Spotify, Warner също бяха тук. Това е късмет за нашите актьори да се срещнат и да схванат какво би трябвало да създадат и по какъв начин да структурират работата си, тъй че тя да излиза интернационално. Искахме да създадем контакти и мрежи за развиване. Аз имам вяра, че това е нещо, което няма да помогне единствено на средата, само че и на мен като реализатор. Колкото по-добре са всички тук, толкоз по-добре ще съм и аз. 

Продължавам да пътувам доста. Участвам в разнообразни семинари, панели. Преподавам в Колежа по музика на Бъркли като гост-лектор, повеждам майсторски класове. Това е страхотна чест за мен. В последните седмици бях панелист на някои от най-големите музикални конференции в Европа. Супер е, че включват България на такова равнище. Работя напълно в България по записването и обработката на моите песни. С Георги Линев сме записвали цялостен албум преди години в Лос Анджелис, тъй че въпросът е по-скоро в симбиозата сред хората, не толкоз мястото. Имаме всички условия да творим тук. Живеем във времена в които цифровата сфера е доста развита. Изкуственият разсъдък основава нови песни на Фреди Меркюри, Елвис и който и да било реализатор. Къде се намираш физически не е от голяма важност както през 60-те и 70-те, да вземем за пример да си в именитите студиа в Хамбург, Ню Йорк или Лондон. Това дава опция на хора в по-малко развити територии да вършат хубава и качествена музика. Надявам се с точните контакти и средства да стъпваме все по-сериозно на интернационалната сцена.

Печелят се пари от албуми, само че най-много от физически носители. Миналата година издадох една плоча, която се продава извънредно добре. Тя още веднъж е с интернационална дистрибуция, не през Warner. Продава се добре в интернационален проект, в България още не съм си получила доклада, само че интернационалния си го получих и се изненадах доста прелестно. В България предходната година също има растеж от 25% за продажбата на плочи. Има към този момент от ден на ден магазини, които продават плочи.

Дигиталните платформи изплащат доста дребна облага от слушанията/гледанията. Докато при физическия притежател към момента облагата е доста висока. Това с концертите е доста изключително. Видяхме какво се случи по времената на Коронавирус пандемията. Артистите останаха тотално без работа. Трябва да се мисли в вероятност. Едно от нещата, които се случват сега е AI act. Това е инструкция на Европейски Съюз, която ще дефинира много каузи в този аспект. Едно от нещата, които сега се развиват са холограмите и AI. В Япония предходната година прочетох, че е имало формален брак сред човек и холограма. Може би 17 такива случая имаше. Представете си хипотетично, в случай че махнем авторските права на страна, тъй като сега една от главните тематики е по какъв начин се дефинират авторските права на база изкуствения разсъдък. Но говорейки за музика отвън права, да вземем за пример тази година в public domain-a влязоха Мики Маус, Гершуин, Фрида Кауъл влиза следващата година в него. Този лист единствено ще се добавя в бъдеще. Ако тази технология влезе тази година, ще можеш да натиснеш едно копче и да имаш Моцарт или Бах в хола си, които да свирят твоята музика. Представете си такива актьори, които са умряли, само че техните близки се карат - Amy Winehouse да вземем за пример. Имаше подобен спор в нейното семейство, те се караха по какъв начин да действат с нейните авторски права. Ако те подпишат контракт да продават нейна холограма, това ще отвори тотално нов свят за потреблението на музиката. И концертната активност, това на което разчитат множеството български реализатори тотално ще се промени. Няколко огромни изпълнителя, които не са сред живите ще са задоволителни с цел да трансформират нещата по този метод.

Sofia Live Festival за 4-та поредна година ще бъде в центъра на София, на Колодрума в Борисовата градина на 21, 22 и 23 юни. Почти свършиха предварителните билети. Насочеността на фестивала тази година е към хип-хопа. Групата Atmosphere идва за първи път на Балканите, което за нас е голяма чест. Те са превъзходно нещо в хип-хоп историята. DJ Shadow също ще бъде тук. Той е легенда, основал е първите албуми на британската група " Uncle ". DUB FX също ще бъде тук. От българска страна ще имаме Жлъч, Григовор, Гена и младата група Хептаграм, занапред ще разгласяваме и още актьори, които са извънредно вълнуващи. Ако хората имат вяра и желаят да слушат тази музика, почитатели са на хип-хоп културата, дано да заповядат.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР