Българската държава притежава малка колекция от изключително ценни музикални инструменти.

...
Българската държава притежава малка колекция от изключително ценни музикални инструменти.
Коментари Харесай

Ценните музикални инструменти, които са културното ни наследство

Българската страна има дребна сбирка от извънредно скъпи музикални принадлежности. Това са един Страдивариус, една Гуарниери дал Джезо и една Джофредо Каппа. Трите инструмента са купени за именитите наши цигулари-виртуози Минчо Минчев, Стойка Миланова и Евгения-Мария Попова. Преди две седмици инструментите бяха върнати на страната. Каква е тяхната история и какво ще бъде бъдещето им описаха пред Българска национална телевизия виртуоза Минчо Минчев и служебния министър на културата маестро Найден Тодоров.

" Като си помисля, че е била в Болшой спектакъл няколко пъти, като си помисля, че е била в Кенеди сентър Уошингтън, в най-големите зали в света, Роял Алберт Хол. Като си помисля, че и моят крайник е стъпвал там, където ужасно велики реализатори са били. Това също е нещо, което ей по този начин, от време на време в спомените ти и в мислите ти е задоволително единствено да премине като лъч, и по този начин. Може би в този момент е моментът най-вероятно да държа тази цигулка за финален път в живота си. Човек може да се разтрепери. Винаги съм казвал, че аз съм имал две дами – едната е италианка, другата е българка и че с италианката съм по-често дружно, в сравнение с съм с българката ", сподели цигуларят Минчо Минчев.

" За мене е огромна чест да държа един от тези принадлежности в ръцете си и огромен боязън, също по този начин. Малко са случаите в света страна да има подобен инструмент. Действително нормално това са фондации, може би най-известната такава фондация е Нипон в Япония, която има едно съществено количество скъпи принадлежности и ги отдава за някакъв интервал от време на хора на културата, на музиката, които фактически вършат една добра кариера ", съобщи Найден Тодоров - длъжностен министър на културата.

" Ние тръгнахме отсам с човек, който представляваше България за Лондон малко преди Нова година, сред Коледа и Нова година 76-77 година. Вече знаех за цигулката, че е от златния му интервал 1716 година, позната под името Барон Витгенщайн. Знаех, че Йехуди Менухин е свирил на нея да я опитва, както още два Страдивариуса и едно Гуарниери. Това бяха сега цигулките, които бяха събрани от разнообразни точки на света, с цел да могат да се тестват и да се избере най-подходящия и да бъде закупен за... а в действителност поименно за мен. Това беше по същия метод за Стойка Миланова. Това са принадлежности, които са купени за Стойка Миланова и за мен ", сподели още цигуларят.

" Аз имах щастието да изсвирвам на Пиетро Гуарниери - цигулка, която е била владеене на Йосиф Сигети – един от най-големите международни цигулари, и я извадиха от сейф в Швейцария и ми я дадоха. Дадоха ми я след едно разкриване на сезона в Амстердам със симфоничен оркестър. И повярвайте ми, ставах нощно време, с цел да видя дали са там двете, да отворя калъфа, с цел да видя дали са там и да легна назад и по-късно отново скачах. Това, до момента в който върнах Гауарнелито в Швейцария ", споделя виртуозът.

" Невероятно сензитивно нещо е този инструмент цигулка. А всеки един е по-различен от всеки останал. И си припомням, че като попадна към този момент в ръцете ми, тя си имаше своя присъщ тон, и на нас ни трябваше - и на мен, и на нея, по тази причина споделям на нас - може би съвсем година и половина, до момента в който свикнем един с различен. Тя беше привикнала на едно отнасяне, на правене на звук; аз трябваше да я науча в  най, най-малкия подробност в действителност това, което тя желае и е привикнала и последователно да започвам да я приучавам на това, което аз желая от нея, до момента в който станахме и се прегърнахме един различен ", спомня си той.

" Аз нея постоянно съм я третирал като моя глас и един артист в случай че не се грижи за гласа си, или ще престане да пее, или няма да го канят повече. Тъй че при най-малки подозрения се ходеше в лютиери, които са всекидневно с сходен жанр принадлежности, както беше Чарлз Биър в Лондон, както беше Жак Франсе в Ню Йорк, както беше Ват Ло в Париж и за годишни. Аз не си върша и не съм си правил годишната кръвна картина да знам положението ми, само че този инструмент е постоянно е бил по този метод обгрижван. Това е мое решение. Никой не ми е желал инструментът да бъде върнат назад. Аз считам, че е редно, почтено и нищо не би могло да ме разкандърдиса, да ме отклони от това решение ", описа Минчо Минчев.

" Това е една много дълга процедура, стартирала преди няколко държавни управления, която беше обвързвана и с обзор на инструментите, с тяхната оценка от специфична организация от Англия, с цел да се види какво е положението им. И преди не доста време фактически приключи тази процедура, когато тези принадлежности бяха дадени на страната. Това, което е доста значимо да се знае, това не са принадлежности, които би трябвало да седят в музея, в галерията, в банката, където и да е. Това са принадлежности, на които би трябвало да се свири ", разясни Найден Тодоров.

" Идва един миг, в който казваш " До тука, благодаря доста! ", приключи Минчо Минчев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР