Екипът на Софийска градска художествена галерия представя своята последна изложба

...
Екипът на Софийска градска художествена галерия представя своята последна изложба
Коментари Харесай

Изложбата Галерия на 6-те, посветена на 120 години от рождението на Дечко Узунов

Екипът на Софийска градска художествена изложба показва своята последна галерия за 2019 година – „ Галерия на 6-те. ” Тя се посвещава на 120 годишнината от рождението на Дечко Узунов.
Разказът ни връща в първите месеци на далечната 1927 година, когато на улица Търговска №2 е основано ново художествено пространство. Никола Танев е създателят, който инициира основаването на галерията. Идеята му се заражда, откакто в края на 1926 година, той показва своя галерия в Букурещ. Художникът остава мощно впечатлен от пространството и изискванията, които са му предоставени там и взема решение, че може да се сътвори нещо сходно и у нас. За реализирането на това начинание, се обръща към своите другари Борис Денев, Иван Лазаров, Иван Пенков, Сирак Скитник и Дечко Узунов. Шестимата създатели се сплотяват и още през февруари 1927 година е показана първата обща галерия в „ Галерия на 6-те ”. Новото художествено пространство в столицата, дава опция да се осъществят планове, както в региона на изящното, по този начин и в региона на приложното изкуство. Още през първата година от основаването на галерията е проведена и една от дребното, към оня миг, графични изложения в страната. В нея се включват създатели, като Петър Морозов, Борис Денев, Анна Крамер-Бехар, Михаел Рос, Васил Стоилов, Васил Захариев, Атанас Михов, Александър Мутафов, Добри Добрев и други Галерията е и мястото, където доста от създателите се показват независимо. Сред художниците посочили свои персонални изложения са: Борис Георгиев, Жорж Папазов, Бенчо Обрешков, Коста Самаров, Петър Дачев, Ари Калъчев и Никола Танев. Въпреки забавните планове, които се осъществят в „ Галерия на 6-те ”, тя просъществува, като живописен център единствено няколко години.
През спомените на Никола Танев и публикации от периодически щемпел е изработен опит за самобитен къс роман за основаването на новото пространство и по какъв начин се е случило това. А подбраният живописен материал включва произведения на шестимата създатели от първата половина на ХХ в. Сред определените творби са: „ Портрет на Виолета Йонова ” на Денев, „ Падналия приятел ” на Лазаров, „ На чешмата ” на Пенков, „ Пейзаж ” на Скитник, „ Карловски двор ” на Танев и не на последно място „ Портрет на Иван Тутев ” на Узунов.
В експозицията са включени творби от сбирките на художествените галерии в Пловдив, Карлово, Русе, Стара Загора, Художествена изложба „ Станислав Доспевски ” – Пазарджик, Художествена изложба „ Елена Карамихайлов ” – Шумен, СГХГ, Съюз на българските художници и частни сбирки.
17 декември 2019 – 16 февруари 2020 година
Откриване: 17 декември, 18:00 ч.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР