Екипът на “Пирогов - лекари, сестри, санитари, са стресирани, необходимо

...
Екипът на “Пирогов - лекари, сестри, санитари, са стресирани, необходимо
Коментари Харесай

Проф. Балтов: Моля МВР да пази екипа на “Пирогов” от агресивни, дрогирани и пияни

Екипът на “Пирогов ” - лекари, сестри, санитари, са уплашени, належащо е още веднъж Министерство на вътрешните работи да поеме защитата и да пази живота им

Това е настоятелната молба на проф. Асен Балтов, шеф на Университетската многопрофилна болница за интензивно лекуване и незабавна медицина след петъчния смут. Дрогиран преби здравна сестра и взе за пленник пациентка, а трима пияни безусловно срутиха кабинет.

Проф. Балтов е разговарял със здравния министър проф. Николай Петров и с вътрешния министър Валентин Радев. В идващите дни ще се разисква опцията Министерство на вътрешните работи да подсигурява живота на медиците.

“Пирогов ” е по-различна болница и в нея непрекъснато влизат рискови пациенти, които не са просто нападателни, а доста рискови. Проф. Балтов през вчерашния ден е бил край леглото на опитната здравна сестра, чието лице е размазано от 18-годишния наркоман. Жената е в потрес, недоумява за какво е била нападната.

“Разпоредих спомагателни ограничения за сигурността, изключително в Клиниката по токсикология, където непрекъснато има пациенти, склонни към неконтролируеми прояви ”, изясни проф. Балтов.

Спешно се усъвършенства видеонаблюдението в отделенията и се стяга мощно контролът на достъп. Здравното министерство е предоставило средства за повсеместен ремонт на поликлиниката, в която ще има непрекъснато видеонаблюдение.

Осигурени са мобилни паникбутони за екипите, които лекари и сестри ще носят в джобовете си.

Като филм на ужасите разказват лекари и пациенти петъчната нощ в незабавната болница на България “Пирогов ”.

Дежурна сестра в Клиниката по токсикология е била брутално пребита от 18-годишен пациент, който същия ден бил докаран от Бърза помощ за лекуване след приложимост на марихуана.

Малко по-късно различен дежурен екип на незабавната болница става обект на експанзията на мъж от компания, взела участие в пиянска кавга в заведение.

Бруталното

принуждение е

разстроило

лекари,

санитари и

пациенти, станали очевидци на експанзията, в болничното заведение има и материални вреди, оповестиха от лечебното заведение.

След като е бил известен за случая, проф. Балтов е посетил потърпевшата здравна сестра, която от служебно лице към този момент е пациентка. За нея се грижат в лицево-челюстното поделение към Клиниката по неврохирургия.

Сестрата е с тежка лицева контузия и разтърсване на мозъка.

18-годишният пациент на токсикологията се развилнял няколко часа след постъпването си в “Пирогов ”.

При приемането родителите му отказали на дежурния екип някой от тях да остане като компаньон. Мотивът им бил, че го нервират с наличието си. Разказали, че той тренира бокс.

Когато по-късно при младежа влиза дежурната сестра, с цел да види по какъв начин се усеща,

той

почнал

да ѝ нанася

крошета

След като я пребил и я оставил да лежи на пода в безсъзнание, се опитал да излезе от клиниката. Входът обаче се заключва и той се насочил към първата срещната врата на пациентска стая. Там се лекувала жена със сериозна нежелана лекарствена реакция. 18-годишният наркоман упорствал да му отвори входа и откакто дамата му обяснила, че няма ключ,

той я трансформира

в пленник и

стартира

да я души Междувременно удря наред в опит да отвори входната врата и задейства бутона за пожарно уведомяване. Включилата се тревога го стряска и той оставя пациентката, която е нападнал, чупи стъклото на заключената врата и бяга от клиниката по тениска и боксерки. Потресаващата преживелица е травмирала прочувствено дежурната лекарка и дежурната санитарка, обясниха техни сътрудници.

По-късно същата нощ полиция докарала трима пияни мъже в незабавното приемно на болничното заведение след кавга в столично заведение.

Един от компанията е ударен и се постанова да получи здравна помощ, по тази причина органите на реда го карат в “Пирогов ”. В коридора

един от

3-мата

мъже

чупи с

удар

вратата на

най-близкия

кабинет

За благополучие, при този случай няма физически потърпевш чиновник на “Пирогов ”.

Дежурният доктор се е разминал единствено с нерешителност и е траял да извършва отговорностите си. След прегледа на докарания ранен от пиянската кавга се оказало, че е с контузия, която изисква лекуване, и той е признат в лицево-челюстното поделение към неврохирургията.

Директорът проф. Асен Балтов: Затягаме още повече достъпа до клиниките
В “Пирогов ” доста постоянно екипите са изложени на вербална експанзия и са обект на закани за физическа кавга. Особено нощем има и доста случаи на разгулен кавги, описаха от болничното заведение.

Разпоредих спомагателни ограничения за сигурността, изключително в Клиниката по токсикология, където непрекъснато има пациенти, склонни към некотролируеми прояви. Оптимизираме видеонаблюдението в отделенията и затягаме още повече следения достъп до клиниката, също така осигуряваме за лекуващия екип мобилни паник-бутони, които дават опция да се даде сигнал за изключителна обстановка когато и да е, изясни проф. Балтов пред “24 часа ”.

Той ускорява ограниченията за сигурност и в неврохирургията, където при характерни положения също е допустимо пациенти да губят надзор над дейностите си и държанието им да основава риск за самите тях, за останалите заболели и за медицинските екипи.

В дневния ред на шефа е и предприемане на дейности за повишение на сигурността на болничното заведение като цяло. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР