Екипът на галерията подготвя книга-албум Щрихи от историята на галерията“Художествена

...
Екипът на галерията подготвя книга-албум Щрихи от историята на галерията“Художествена
Коментари Харесай

Проект „В очакване на 90-те“ представя Художествената галерия в Русе

Екипът на галерията приготвя книга-албум „ Щрихи от историята на галерията “

Художествена изложба – Русе продължава осъществяването на план „ В очакване на 90-те “, стартирал през октомври предходната година и обвързван с отбелязването на 90-годишнината на институцията. Екипът приготвя книга-албум „ Щрихи от историята на галерията “. Годишнините не за първи път се съпровождат с печатни издания – за 75 година е публикуван азбучник „ Живопис “, а за 80 година – „ Графика и Скулптура “.

Новият албум ще е двуезичен, ще включва информация за основаването на галерията и личностите, положили нейното начало. Ще бъде отделено място на русенските създатели и Групата на художниците в града, чиято активност през десетилетията е тясно обвързвана с тази на галерията. Ще бъдат поместени репродукции на произведения от фонда, архивни документи, фотоси от самостоятелни и групови изложения през годините. В изследване и попълване на „ изчезналите линии “ галерията получава скъпа поддръжка от чиновниците на Държавен Архив Русе и Регионална библиотека „ Любен Каравелов “ – Русе, които са сътрудници в начинанието.

В началото на месец февруари започва просветителна стратегия „ Изкуството да бъдеш галерист “. Занятията ще се проведат в АГ „ Гео Милев “ – Русе с ученици на учебното заведение и с общителното подпомагане на шефа госпожа Маргарита Янакиева-Йорданова и преподавателя по изобразяване госпожа Анета Манева. В хода на програмата учениците ще се срещнат с главните функционалности на русенската изложба и нейния живописен фонд, ще преминат през креативния развой и стадиите в основаването на личен план за експозиция - избор на тематика, асортимент на произведения, правене на рекламни материали, представяне.

Последната активност по плана е разработване на сувенири и репродукции на картини, които ще бъдат изложени на щанд в галерията.

Годишнината на институцията ще бъде публично маркирана на 5 май. В навечерието на празника на град Русе ще бъдат открити двете изложения готови от екипа на галерията и учениците от Английската гимназия, ще бъде показана и книгата –албум „ Щрихи от историята на галерията “.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР