Екипажът, който утре ще излети в орбита. Photo credit :

...
Екипажът, който утре ще излети в орбита. Photo credit :
Коментари Харесай

Китай обяви екипажа на пилотираната космическа експедиция Шенчжоу 16

Екипажът, който на следващия ден ще излети в орбита. Photo credit: CNSA

Както стана традиция за Китай, екипажът на пилотирания галактически транспортен съд “Шенчжоу 16 ” бе разгласен обществено в последните часове преди изстрелването – и приятната изненада е, че за пръв път ще имаме цивилен (невоенен) астронавт. Стана ясно и по кое време корабът ще излети: идната нощ, на 30-ти май, в 04:31 ч. българско време.

Командирът на “Шенчжоу 16 ” е 56-годишният Цзин Хайпен – деец с три галактически задачи зад тила си. Цзин за пръв път излетя в орбита с кораба “Шенчжоу 7 ” през 2008 година и по-късно командваше задачите “Шенчжоу 9 ” и “Шенчжоу 11 ” надлежно през 2012 и 2016 година.

Полетният инженер е Чжу Янчжу, на 36 години, член на астронавтския отряд на Народната освободителна войска.

Гражданският астронавт е Гуй Хайчао, 36-годишен професор по галактическа динамичност и ръководство в университета Бейхан. Това е първият експерт, чиято съществена задача е да организира научни опити на китайската станция “Тянгон ”.

На борда на “Тянгон ” не престават да живеят астронавтите от “Шенчжоу 15 ” Фей Дзюнлун, Ден Цинмин и Чжан Лу. Те ще се завърнат на Земята няколко дни откакто “Шенчжоу 16 ” се скачи със станцията.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР