Екипаж на военновъздушните сили засне видео на редкия пожар на Свети Елмо, когато се евакуираха преди Идалия. Какво е това явление?

...
Видео, заснето от пилоти на военновъздушните сили, които се евакуират
Коментари Харесай

Видео, заснето от пилоти на военновъздушните сили, които се евакуират преди урагана Идалия, стана вирусно, защото изглежда, че бурята създава светкавици, искрящи от самолета. Зашеметяващото явление обаче всъщност не е светене — това е огънят на Свети Елмо.

Какво представлява огънят на Свети Елмо?

Явлението обикновено се случва по време на гръмотевична буря, когато има много силна електрически ток, влиза в контакт с остър предмет като мачта на кораб или върха на крило на самолет, каза Джейс Бернхард, доцент и директор на проучванията за устойчивост в университета Хофстра. „Големият брой участващи електрони може да свети няколко минути, като неонова реклама“, каза Бернхард за CBS News по имейл.

Когато това се случи на кораб, Националната администрация за океаните и атмосферата съветва „незащитените моряци да се придвижат незабавно към подслон“, тъй като в рамките на пет минути след началото на сиянието, мълния може да удари мачтата.

подготовка за #HurricaneIdalia", се казва в публикацията в X, по-рано наричана Twitter. „По време на евакуацията 50-та ARS записа огъня на Свети Елмо, метеорологичен феномен, при който светеща плазма се създава в атмосферно електрическо поле."

CBS News се свърза с представител на базата и очаква отговор.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР