Екип студенти по инженерство от Националния сингапурски университет (NUS) успешно

...
Екип студенти по инженерство от Националния сингапурски университет (NUS) успешно
Коментари Харесай

Личен летателен апарат

Екип студенти по инженерство от Националния сингапурски университет (NUS) сполучливо са конструирали първият персонален летателен уред в историята на Сингапур. Машината е наречена Snowstorm (Снежна буря). Състои се от комплицирани мотори, няколко перки и надуваеми топки за кацане, а формата му прилича шестоъгълник. Snowstorm е с електрическо задвижване и е кадърен да излетява и каца отвесно. Целият надзор се реализира единствено от едно лице. Инженерите виждат изобретението  като обикновен и екологично чист метод да осъществяваме фантазията си за хвърчене.

Прототипът е издигнат в границите на една година. За момента може да товароносимостта му е 70 кг и може да се задържи във въздуха единствено 5 минути. Приложението му в транспортната промишленост към момента е неразбираемо, само че Snowstorm може да се трансформира в обичано занятие за свободното време – въпреки всичко става въпрос за хвърчене.

Идеята хората да летят сами, без потребност от водач или огромен летателен уред, участва постоянно в научната фантастика. Но студентите от NUS са посочили, че тя е напълно постижима.

Електрическият летателен уред е оборудван  с 24 мотора, всеки с по една перка с диаметър 76 см. Мощността на всеки мотор е 2.2 kW. Шестоъгълната рамка е направена анодизирани алуминиеви тръби, карбонови влакна и кевларени въжета. Пилотското място е в центъра на машината, а тежестта се носи от шест крайници, предопределени за кацане. Краката приключват с надуваеми топки, които поемат удара при кацане. Три самостоятелни презареждащи се литиеви акумулатори дават мощ от 52.8 kW.

Безопасността на водача е обезпечена посредством пет-точков колан, който не разрешава изместване от предопределеното място. Контролната система разрешава на водача да управлява всички вероятния придвижвания и маневри. В добавка, Snowstorm дава няколко режима на автоматизирано пилотиране, в това число поддържане на височина и реене във въздуха. Инженерите са взели и спомагателни ограничения за сигурност, вграждайки обособен комутатор за наземен надзор, който ще разрешава апаратът да бъде партерен, даже и в случай че водачът загуби надзор.

Екипът ще продължи да изпипва механичната настройка на Snowstorm, както и контролният програмен продукт, с цел да може скоро летателният уред да излезе на пазара като средство за развлечение.

Science Daily

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР