Екип от учени са разработили първият в света GPS с

...
Екип от учени са разработили първият в света GPS с
Коментари Харесай

Първият в света GPS с космически лъчи може да открива подземни движения

Екип от учени са създали първият в света GPS с галактически лъчи за разкриване на придвижване подземен и във вулкани

Емил Василев преди 18 секунди 3 Сподели

Най-четени

ХардуерЕмил Василев - 9:00 | 16.06.2023

Експерти по сигурността отключиха преносим компютър със заключен BIOS единствено благодарение на отвертка

IT НовиниДаниел Маринов - 19:35 | 17.06.2023

Открит е прикрит кулоар в Голямата пирамида в Гиза

IT НовиниДаниел Маринов - 21:10 | 17.06.2023

Колко е оптималната възраст, до която може да живее човек, съгласно науката

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Космическите лъчи са високоенергийни частици, произхождащи от галактическото пространство, в това число източници като Слънцето, далечни галактики, свръхнови и други небесни тела. Въпреки, че не можем да забележим или усетим директно галактическите лъчи, те непрекъснато „ бомбардират “ Земята.

Всъщност тези частици са толкоз многочислени, че съгласно учените всяка минута един галактически лъч попада върху един квадратен сантиметър от земната повърхнина.

Учени използваха галактическите лъчи, с цел да разработят световна система за позициониране (GPS) за следене на придвижването на подземните обекти. Тази новаторска система е в положение да направи гражданска война в света на реагирането при бедствия.

Изследователският екип, управителен от професор Хироюки Танака от Токийският университет е създал безжична муометрична навигационна система или MuWNS – нова техника за безжична навигация.

Когато галактическите лъчи навлизат в земната атмосфера, те се сблъскват с атомите и молекулите на въздуха, като създават поток от вторични частици, наречени муони. Муоните са фундаментални субатомни частици като електроните, само че тежат 207 пъти повече.

Те могат да проникват и да минават през твърди обекти, като степента на навлизане зависи от плътността на материала. Например, скалите и постройките гълтам доста муони заради високата си компактност.

За разлика от тях GPS, който разчита на радиовълни е по-слаб и елементарно се разсейва. Това затруднява засичането на придвижване подземен благодарение на GPS сигнали.

Танака и екипът му употребяват това свойство на галактическите лъчи, с цел да картографират вътрешността на труднодостъпни места като вулкани, ядрото на нуклеарни реактори и пирамиди.

Как работи MuWNS?

Танака и неговият екип са създали предходник на MuWNS, наименуван муометрична система за позициониране (muPS). Системата muPS е употребена за разкриване на промени на морското дъно благодарение на муони. Тя включва 4 референтни станции на равнището на повърхността и приемна станция на океанското дъно.

Системата MuWNS включва слагане на референтни детектори на повърхността и на правоприемник подземен, с цел да се открие прекосяването на муони. Чрез анализиране на времето и посоката им, MuWNS дефинира относителната позиция на приемния детектор подземен във връзка с референтните детектори на повърхността.

Референтният и приемният детектор се синхронизират благодарение на високоточни кварцови часовници, с цел да се предотвратят разминавания във времето и да се обезпечи акуратност на позиционирането.

След като се съберат всички данни, те се употребяват за реорганизация на пътищата на муоните, с цел да се сътвори модел или карта на подземната зона. Картата може да даде основна информация, като да вземем за пример състава и плътността на материалите, с които се сблъскват муоните, като по този метод разрешава визуализиране на подземни структури и географски характерности.

Екипът тества своята система MuWNS, като дава на човек приемния детектор в мазето на една постройка и слага четири референтни детектора на шестия етаж в същата постройка. Изследователите сполучливо възвръщат пътя на подземния навигатор, като ревизират за галактически лъчи, уловени от детекторите и приемника.

Следващата стъпка на екипа е да усъвършенстват MuWNS, с цел да го вградят в смарт телефон.

В известие за пресата Танака съобщи:

„ Размерът на детектора на приемника ще бъдат в мащаба на чип. Не се нуждаем и от точна синхронизация на времето, затова кварцовият часовник няма да е нужен. Определено е допустимо да се вгради в смарт телефон. “

Резултатите от проучването са оповестени в списание iScience.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР