Екип от учени откриха древен вид бръмбари във вкаменени екскременти

...
Екип от учени откриха древен вид бръмбари във вкаменени екскременти
Коментари Харесай

Откриха бръмбари на 230 милиона години

Екип от учени откриха античен тип бръмбари във вкаменени екскременти на динозаври отпреди 230 милиона години, написа Българска телеграфна агенция, базирайки се на ДПА. Резултатите от проучването са оповестени в изданието " Кърънт байолъджи ".

Находката е на интернационален екип от откриватели, работещи под управлението на палеонтолози от университета в шведския град Упсала. Древното насекомо, което е наречено от учените Triamyxa coprolithica, е намерено в копролити от южната част на Полша.

Палеонтолозите считат, че дребните бръмбари, чиято дължина е към 0,1 сантиметър, са употребявани от тревопасните силезаври. Тези влечуги са били с дължина към 2 метра. Предполага се, че са обитавали територията на модерна Полша преди към 230 милиона години.

В копролитите учените са намерили голям брой елементи от инсекти и допускат, че множеството от тях са от един и същи тип. Някои от бръмбарите били непокътнати доста добре, с голям брой крачета и пипала.

" Досега не знаехме по какъв начин са изглеждали насекомите от този интервал ", споделя ентомологът Мартин Фикашек, който работи в тайванския Национален университет Сун Ятсен.

Палеонтологът Мартин Кварнстрьом от университета в Упсала споделя, че бил " в действителност учуден да види какъв брой добре са непокътнати бръмбарите. " Когато ги моделираш на екрана, все едно те гледат ", споделя той.

Изследователите са създали и тримерен модел на античния бръмбар.

Ancient beetle species discovered in 230-million-year-old reptile dung
— New Scientist (@newscientist)

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР