Екип от учени обяви, че са разработили потенциално ново противозачатъчно,

...
Екип от учени обяви, че са разработили потенциално ново противозачатъчно,
Коментари Харесай

Разработиха нов вид противозачатъчно - предвидено е за мъже

Екип от учени разгласи, че са създали евентуално ново противозачатъчно, само че то ще е мъже.. За момента контраценптивът е тестван единствено върху мишки.

Учени от Университета на Минесота показаха своя пробив на пролетната среща на Американското химическо сдружение (ACS). Те откриха съединяване, което евентуално може да проправи пътя за алтернатива за надзор на раждаемостта - за мъже, сходна на необятно одобряваните хормонални хапчета за дами, написа IFLScience.com

Предложеният контрацептив е обвързван с това по какъв начин телата ни взаимодействат с витамин А. Диетите с недостиг на витамин А са свързани със стерилитет.

Екипът откри пробно съединяване, наречено YCT529, което блокира протеин, виновен за свързването с форма на витамин А (ретиноева киселина) в нашите кафези, прочут като рецептор на ретиноева киселина алфа (RAR-α). RAR-α е един от трите протеина с сходна функционалност и вярата е, че неговото селективно блокиране е задоволително, с цел да провокира дългогодишен, само че обратим стерилитет, като в същото време предизвиква малко или никакви нецелеви резултати на други места.

Когато на мъжки мишки се дава перорална доза YCT529 в продължение на четири седмици, YCT529 фрапантно понижава броя на сперматозоидите и се оказва 99 % ефикасен за попречване на бременност без никакви следени странични резултати.

Също по този начин наподобява, че е обратимо; мишките могат да станат " бащи " на дребните още веднъж от четири до шест седмици откакто са спрели да получават контрацептив.

Учените обаче означиха, че към момента има дълъг път, преди този артикул да стигне до рафтовете на аптеките. Екипът се надява да стартира клинични изпитвания при хора на YCT529 до края на 2022 година

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР