Екип от международни учени откри генетична предразположеност към по-тежкото протичане

...
Екип от международни учени откри генетична предразположеност към по-тежкото протичане
Коментари Харесай

Генетична особеност прави някои хора предразположени към тежък COVID-19

Екип от интернационалните учени откри генетична предразположеност към по-тежкото протичане на и следствията, които вирусът нанася на белия дроб, заяви Нова телевизия.
„ Открихме метод, по който да разбираме кои човешки гени могат да бъдат задействани сега, в който вирусът инфектира клетката ”, изясни Маджид Каземиян, учител във факултетите по компютърни науки и биохимия в университета Пардю в американския щат Индиана. Той дружно с екипа си, съумява да открие непредвидена клетъчна реакция, подбудена от COVID-19.
 Доц. Любомира Николаева: Разковничето за преодоляването на инфекцията e имунизацията Доц. Любомира Николаева: Разковничето за преодоляването на инфекцията e имунизацията
„ Разковничето за преодоляването на епидемията е имунизацията “. Това съобщи началник на отдел „ Вирусология “ в Нацио...
„ Това, на което станахме очевидци, беше съществуването на стотици човешки гени, които се задействаха незабавно след контакт с вируса. Повечето такива кафези са виновни за имунния отговор на организма към болестта. Вниманието ни беше привлечено от една специфична група гени, които могат да бъдат избрани като имунно-комплементна система ”, изясни Маджид Каземиян.
„ До този миг никой не подозираше, че тази система се задейства в белите дробове. Хората мислеха, че тя се намира в чернодробните кафези. Именно заради тази причина считам, че реакцията, за която приказваме, е непредвидена ”, изясни още той. Според него въпросната система по хипотеза се свързва със защитния имунен отговор на организма.
„ Това, което е в действителност забавно, е фактът, че съществени съставни елементи от тази система в действителност са директно свързани с количеството вирус, което се намира в белите дробове. Колкото по-бързо се задейства системата, толкоз по-голямо е наличието на вируса. А от това зависи и какъв брой съществено ще протече болестта за пациента ”, изясни Каземиян.
Екипът му изследва над 1600 познати и утвърдени медикаменти против инфекциозни болести на територията на Съединени американски щати. Все още обаче учените нямат безапелационен отговор на въпроса за какво COVID-19 е толкоз непокорен на медикаментозно лекуване. „ По мое мнение това, което предизвиква тежката форма на COVID-19, която е най-трудна за лекуване, е фактът, че системата, която сякаш би трябвало да ни пази, може елементарно да бъде хиперактивирана и да стартира да ни вреди. Ако намерим метод, по който да спрем тази хиперактивация, тогава ще се оправим с най-голямото предизвикателство ”, счита Каземиян.
 Откриха пет основни гена, виновни за тежкото протичане на COVID-19 Откриха пет основни гена, виновни за тежкото протичане на COVID-19
Учени откриха, че пет основни гена са отговорни за по-тежкото протичане на COVID-19. Според тях тази генетична диря би трябвало да бъде вн...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР