Екип от международни експерти откри 460-километрова река под ледовете на

...
Екип от международни експерти откри 460-километрова река под ледовете на
Коментари Харесай

Откриха 460-километрова река под ледовете на Антарктида

Екип от интернационалните специалисти откри 460-километрова река под ледовете на Антарктида. Резултатите от проучването са разказани в списанието " Nature Geoscience ". Новата водна артерия на континента бе закрепена посредством придвижването на ледената завивка. Изчислявайки структурата, скоростта и посоката на сателитните изображения, учените са съставили карта на потока от ледени маси в западната част на Антарктида, близо до морето Уедел. Особено внимание беше обърнато на тези райони, където скоростта на придвижване на леда е висока. Оказа се, че под такива площи има река, която по воден размер дава отговор на британската Темза.

Изследователите също по този начин видяха, че сектори от ледници, ситуирани над реката, губят повече маса от прилежащите. Това допуска, че такива реки форсират процеса на " плъзгане " на ледниците в океана, което усилва скоростта на тяхното размразяване.

В бъдеще създателите желаят да извършат спомагателни измервания в други райони на Антарктика. През октомври 2022 година австрийски и немски учени откриха следи от антична ДНК, чиято възраст се прави оценка на към милион години, в седименти в Антарктида на дъното на морето Скош.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР