Екип от китайски учени твърдят, че са разработили първата базирана

...
Екип от китайски учени твърдят, че са разработили първата базирана
Коментари Харесай

Калций вместо литий: възможни са батерии с висок капацитет и издръжливост

Екип от китайски учени настояват, че са създали първата основана на калций батерия, която може да зарежда и разрежда изцяло 700 пъти при стайна температура, евентуално осигурявайки по-евтина и по-устойчива опция на литиево-йонните акумулатори.

Екипът от университета Фудан в Шанхай има вяра, че тяхното откритие може да трансформира калциевата химия в „ обещаваща, устойчива технология за предпазване на сила “.

Китайските учени също са присъединили своето калциево-кислородно устройство във нишки, с цел да основат гъвкава текстилна батерия, която може да зарежда смарт телефон, съгласно публикация, оповестена в списание Nature.

Китайските учени споделят, че калциево-кислородните (Ca-O2) системи демонстрират най-високата теоретична енергийна компактност измежду основаните на калций разновидности на акумулатори, защото горивото се получава от О2 във въздуха, а не от материал, съхраняван в него.

Производителността и потенциалът на новата батерия остават лимитирани, само че китайските учени се надяват, че те могат да бъдат усъвършенствани посредством по-нататъшно инженерство, съгласно отчетите.

Литиево-йонните акумулатори са най-широко употребяваните в света заради тяхната висока енергийна компактност (капацитет за предпазване на сила по отношение на тежестта или размера).

Нарастващото търсене на акумулатори ще докара до дефицит на литий през идващите десетилетия

Въпреки това, съгласно китайските учени, защото калцият е 2500 пъти по-разпространен на Земята от лития, новата батерия предлага жизнеспособна опция с евентуално сравнима енергийна компактност.

Глобалната наклонност на възходящо търсене на акумулатори за електрически транспортни средства и устройства, семейства и слънчеви и вятърни електроцентрали ще провокира сериозен дефицит на доставки на литий през идващите десетилетия.

В опит да обезпечи задоволително литий и други стратегически минерали, Европейският съюз одобри ново законодателство, което ще му разреши да ги доставя посредством покупко-продажби с другарски трети страни, в това число за противоречиви и евентуално нездравословни планове за рандеман на литий.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР