Екип от китайски изследователи разработи нов вид гъвкава и прозрачна

...
Екип от китайски изследователи разработи нов вид гъвкава и прозрачна
Коментари Харесай

Електронна кожа със собствено захранване позволява наблюдение на фини човешки дейности

Екип от китайски откриватели създаде нов тип гъвкава и транспарантна електронна кожа със лично зареждане, която може да следи фини човешки действия, откривайки необятни вероятности пред носимата електроника, съобщи Синхуа.

Новата електронна кожа съчетава еластичен транспарантен суперкондензатор като устройство за предпазване на сила с еластични транспарантни датчици за дисторция, споделя Лан Вей, професор във Факултета по физически науки и технологии на Университета в Ланчжоу и началник на изследователския екип.

„ Благодарение на механичната си мекост интегрираната електронна кожа може да бъде прикрепена непосредствено към разнообразни места по тялото за наблюдаване на човешките действия “, добави Лан.

Изобретението има огромни вероятности за приложение в интелигентното опазване на здравето, взаимоотношението сред индивида и машината, виртуалната действителност и изкуствения разсъдък, написа Българска телеграфна агенция. „ Електронната кожа е в основата на бъдещи носими електронни устройства. Например, тя може да помогне на хирурзите за по-прецизно ръководство на хирургически роботи, да разреши „ докосвания “ на огромни дистанции сред близки хора и да сътвори всепоглъщащо гейминг преживяване “, споделя Лан.

Като максимален орган на човешкото тяло, кожата дава отговор за голям брой съществени функционалности, като отбрана, дишане, изпотяване, терморегулация и сетивна стимулация. Тя е в основата на физическото взаимоотношение на хората с външния свят.

Идеалната електронна кожа би трябвало да бъде свръхчувствителна, самозахранваща се, съвместима с човешката кожа и оптически транспарантна за образни или естетически цели.

„ Впечатлени от сетивните функционалности и характерности на същинската човешка кожа, ние се постарахме да създадем новата електронна кожа по едно и също време гъвкава и транспарантна, с цел да отговоря на естетическите и функционалните условия “, сподели Лан.

Системата „ всичко в едно “ на новата електронна кожа сплотява транспарантен суперкондензатор, разтегливи датчици за дисторция и „ змиевидна “ конструкция на електрическото противодействие.

В приключения суперкондензатор са интегрирани нанопроводници от молибденов оксид с кислороден недостиг, както и хартиени електроди от целулозни нановлакна. Така се реализира отлична композиция от висока бистрота и извънреден потенциал за акумулиране на сила за зареждане на датчиците.

Тестовете демонстрират, че новата електронна кожа има отлични индикатори във връзка с своята еластичност, бистрота, електрохимия и висока сензитивност.

След зареждане тя е в положение да симулира сетивната функционалност на същинската кожа. Тя може да бъде прикрепена към човешката кожа, с цел да се реализира мониторинг в действително време на фините физически сигнали на човек и на многостранни действия, като пулс, преглъщане и придвижвания на тялото.

Занапред изследователският екип ще се концентрира върху възстановяване на сензорния потенциал и зареждането на електронната кожа, което ще я направи още по-близка до човешката кожа и по-адаптивна към разнообразни бъдещи приложения, добави Лан.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР