Екип от изследователския институт ETH Zurich модифицира 12-тонен крачещ багер

...
Екип от изследователския институт ETH Zurich модифицира 12-тонен крачещ багер
Коментари Харесай

Автономен багер-робот издигна сам 6-метрова стена от камъни

Екип от изследователския институт ETH Zurich модифицира 12-тонен крачещ екскаватор Menzi Muck M545 за забавен опит. Учените направиха от него самостоятелен хидравличен багер и го нарекоха HEAP, с цел да изградят гигантска стена от камъни в свободна форма и без човешка помощ.

Този тип работа е комплицирана - мъчно се местят камъни, а още по-трудно се слагат по този начин, че структурата, която се построява, да остане здрава. Експериментът беше сполучлив с помощта на комплекса от съоръжение. Багерът е снадбен с GNSS система за световно позициониране, надзорен модул и няколко лидарни датчика в кабината и на самия манипулатор на машината. 

Работата на HEAP стартира с подробно сканиране на строителната площадка и всеки от оставените върху нея камъни. Всеки от камъните беше „ оценен ” – благодарение на машинно зрение бяха измерени тежестта и центърът на тежестта му. След това в контролния модул HEAP беше стартиран специфичен логаритъм за установяване на оптималното местонахождение на всеки камък в бъдещата стена. Струва си да се означи, че стената е издигната без потреблението на свързващи разтвори или каквито и да било спомагателни детайли. Задачата беше изпълнена ослепително. От практическа позиция полученият резултат демонстрира опция за строителство от локални материали без нужда от скъпа доставка извън.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР