Екип на проектаД-р Росица Кръстева, началник на Онкологичния център и

...
Екип на проектаД-р Росица Кръстева, началник на Онкологичния център и
Коментари Харесай

Онкологичният център на "Уни хоспитал" помага на пациентите си да се справят с рака

Екип на проектаД-р Росица Кръстева, шеф на Онкологичния център и на отделението по Медицинска онкология Д-р Захари Захариев, шеф на отделението по лъчелечение Доц. доктор Цветин Генадиев, уролог Димитър Кръстев, клиничен психолог
Инициативата " Победителите " на Онкологичен център " Уни хоспитал " в Панагюрище е серия от публични събития, ангажиращи се с разнообразни онкологични диагнози, които целят да притеглят публичното внимание към провокациите, с които онкоболните се сблъскват ежедневно, само че и да развенчават легенди, свързани с онкологичните болести и лекуването, обвързвано с тях, подбудени от незадоволително надълбоко схващане за онкологичното заболяване, процеса на диагностика и лекуване. Волейболният шампионат " Той е " е третото събитие от самодейността и е ориентиран към мъже, диагностицирани с рак на простата. Инициативата се ангажира с подобряването на качеството на живота на пациентите и работи като продължение на био-психо-социалния модел, който се ползва в Онкологичния център - клинични психолози работят с онкоболните паралелно с физическото им лекуване.

" Онкологичната диагноза има високо обществено значение. Често мъжете с рак на простатата страдат от обществена изолираност или самоизолация, стават жертва на предубеждения и държания, които намаляват качеството на живота и основават условия за психически дистрес. С провеждането на волейболния шампионат се показва, че нашите пациенти са същински спечелили и пълноценни членове на дейното общество ", споделят от " Уни хоспитал ". Формите на обособените събития от " Победителите " съчетават интерактивни детайли с просветителни лекции и полемики за по-добро, съответно и налично информиране за опциите за лекуване и тактиките за справяне с нескончаем лечебен развой. Д-р Росица Кръстева, шеф на Онкологичния център и на отделението по Медицинска онкология в " Уни хоспитал ": Онкопациентите се сблъскват с голям брой проблеми
ВизиткаД-р Росица Кръстева се дипломира се като доктор в Медицински университет - София, през септември 1994 година Специализира вътрешни заболявания (2001 г.) и онкология (2005 г.). Специализирала е в академични лечебни заведения в Торино, Атина, Мюнхен и Базел. От 1995 до 2012 година работи в Клиниката по здравна онкология към Университетска болница " Царица Йоанна - ИСУЛ " в София. От 2013 година до 2014 година работи в отделението по здравна онкология в МБАЛ " Сердика ", София. През ноември 2015 година оглавява отделението по здравна онкология в Онкологичен център към МБАЛ " Уни хоспитал " в Панагюрище. От септември 2019 година доктор Кръстева оглавява Онкологичния център в " Уни хоспитал ", който включва отделението по здравна онкология, отделението по лъчелечение и отделението по ядрена медицина.
С какви проблеми отвън чисто медицинските се сблъскват пациентите с рак - в фамилията си и в обществото?

Това са психичните и обществените проблеми. Психологичните са преди всичко поради това, че те имат обричаща диагноза, в кавички го споделям. Тъй като малко се знае за тази диагноза и лекуването й, те го одобряват като съдбовно. За да схванат пациентите, че в действителност с тази диагноза се живее, те би трябвало да минат дълъг път. Започват със " Защо на мен, какво съм направил ", до момента в който схванат, че това няма нищо общо и че в действителност лекуването им подсигурява фактически по-дълъг живот, а за някои и даже и толкоз, колкото съответните други хора в тази възрастова група. Това е първият проблем, който желаеме да решим.
Здраве Алманах на нововъведенията в здравния бранш
Вторият е социализирането. Част от хората се затварят в себе си - някои напущат работа, други имат проблеми с работодателя. Целта на плана е да покаже, че те са работоспособни, несъмнено, без да слагаме всички под един знаменател. Има разлика сред пациентите в първи и четвърти етап, само че когато реализираме ремисия, даже пациентите в четвърти етап се връщат на работа. Това е позитивно и за обществото, и за пациента като персона, освен тъй като изкарва пари, а тъй като е потребен.

Третото направление е хубостта - освен физическа, само че и душевна. Това е и бъдещият ни план - ще създадем фотоизложба, с цел да покажем хубостта, която тези пациенти виждат в всекидневието, картините, които рисуват, нещата, които пишат. По тези три посоки демонстрираме, че пациентите са извънредно стойностни и че ракът не е обричаща диагноза. Какво съставлява био-психо-социалният модел и какви нововъведения прилагате в центъра?

Този модел се ползва при нас в Онкологичния център в " Уни хоспитал ". Ние работим с клинични психолози с такава устременост. Трябва да съчетаем всичко - да успокоим душeвността на пациентите, да намерим обществената им реализация и в това време да осигурим комфорт от лекуването. Тези три огромни сфери би трябвало да бъдат обединени и това не става без помощта на психолозите. Това са наложените при нас стандарти - измерваме равнището на напрежението на пациентите и дефинираме кой към каква група спада и какво можем да създадем, с цел да подобрим неговото равнище на тревога.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР