Екип на предаването Код Спорт по ТВ+ бе на митичния

...
Екип на предаването Код Спорт по ТВ+ бе на митичния
Коментари Харесай

Йон Арне Рийзе: Стоичков е сред най-великите футболисти в цялата история

Екип на предаването " Код Спорт " по ТВ+ бе на митичния стадион " Анфийлд ", където ветераните на Ливърпул и Байерн (Мюнхен) направиха атрактивно 5:5 с благотворителна цел. Някои от звездите дадоха извънредни изявленията за българските фенове. Първи пред камерата застана Гари Макалистър, който бе част от състава на Ливърпул, донесъл неповторимия требъл от Купата на лигата, Купата на Англия и Купата на УЕФА през 2001 година.

- Здравейте от България и " Код Спорт ", мистър Макалистър. Като дипломат на Ливърпул по света по какъв начин бихте ни описали магията на тима и на " Анфийлд "?
- Знаете, че Ливърпул е клуб с големи обичаи и история. Има впечатляващи триумфи в Англия, а и още по-големи по европейските терени. Печелили сме купата в Англия, Шампионската лига, Купата на УЕФА. Това кара почитателите в действителност да са омагьосани от Ливърпул. Клуб с голяма история.

- Какво е възприятието да се играе пред фамозната естрада " Коп "?
- Изключително особено. Аз играх единствено два сезона в Ливърпул. Но постоянно можеш да помиришеш атмосферата на " Анфийлд ". Няма значение кой е противникът и какъв е резултатът, те са там. Да имаш " Коп " -а зад тила си е велико. Господи, боже, това е неповторимо отвред.

- Какво е да спечелиш три купи в един сезон, както вие успяхте с Ливърпул?
- Искам да ви кажа, че е извънредно мъчно да спечелиш един трофей. А когато си приключил сезона с цели три купи, значи си направил нещо в действителност значимо. Голям щастливец съм, че бях в Ливърпул през тази 2001 година. Попаднах на вярното място и в точното време.

- Известен сте, че вкарвате постоянно доста значими голове. Кой е най-любимият в кариерата ви?
- Винаги ще помня един гол против Евертън в мърсисайдското дерби. Вкарах от 40 метра с последния удар в мача. Всяка година го демонстрират по малкия екран и това е доста специфичен миг за мен.

- Феновете на Ливърпул по света си задават въпроса: " Защо Ливърпул все не може да завоюва Висшата лига "?
- Според мен в последните години непрестанно се подобряваме. Приближаваме се все по-близо и по-близо до задачата. Конкуренцията на върха е доста сериозна. Манчестър Сити е в действителност доста впечатляващ тим през този сезон. Спечелените от тях точки са просто невероятни. Във всеки различен сезон със сегашната си класа Ливърпул щеше да се бори за купата в този миг.

Голмайстор номер 1 в историята на Ливърпул Йън Ръш също показа страстите си.
- Здравейте от България, господин Ръш. Играхте в мача сред легендите на Ливърпул и Байерн. Как се чувствахте още веднъж пред " Коп " -а?
- Беше безусловно феноменално, вълнуващо. Да облека още веднъж алената фланелка на стадион " Анфийлд " е момент, за който не преставам да бленувам. Стана и доста прекрасен мач. На терена се срещнаха два огромни тима.

- Не вкарахте гол.

- Все отново и не играх доста минути. За мен бе по-важно какъв брой време ще устоя на терена, в сравнение с головете. Най-хубавото беше, че съумях да играя 10-15 минути. Головете ми са останали в предишното.

- Какво е толкоз специфичното на " Анфийлд " и Ливърпул?
- Не знам думи, с които мога да опиша това възприятие. Ливърпул е извънредно специфичен клуб. Още от времето на Бил Шенкли тук са играли единствено велики футболисти. Всеки, който е имал шанса да облече алената фланелка, е почувствал пристрастеността, с която се играе за Ливърпул. Тя те задължава да работиш крепко, да даваш 100 % от себе си на мачовете. Имал съм невероятния късмет да бъда част от историята на Ливърпул.

- Ливърпул ще играе против Манчестър Сити в четвъртфиналите на Шампионската лига. Какво очаквате?
- Мисля, че ще е доста мъчно. Когато изтеглиха жребият, и двата клуба бяха разочаровани. Не искахме да сме един против различен. На терена ще са 11 против 11. Ливърпул може да победи всеки на света. Манчестър Сити е любимец, може би има по-силния тим. Но в никакъв случай не подценявайте Ливърпул. В европейските шампионати сме правили невероятни неща. Няма да се учудя, в случай че още едно стане против Манчестър Сити.

- Кои са вашите любимци в Шампионската лига и международното състезание?
- В Шампионската лига считам, че Барселона имаше шанс с жребия. Реал Мадрид също живее за мачовете в този шампионат. На международното състезание е доста мъчно да се предвижда. Мисля, че европейски тим ще завоюва. Бих показал като любимци Германия и Бразилия.

- Райън Гигс към този момент е народен селекционер на вашия Уелс. Мислите ли, че би могъл да реализира триумфите, които имаше като футболист?
- Няма причина да не успее. Той беше приказен състезател. Започна добре като народен селекционер и имам вяра в него. Добър е за тази работа. Знае какво желае. Уелс не съумя да се класира за международното състезание в Русия и в този момент огромната цел е да участваме на европейското през 2020 година. Имаме футболисти, които са в златната възраст. Те ще оказват помощ на Райън да натрупа опита и дружно да се класират на Евро 2020.

- Нека да се върнем на Ливърпул. Сегашният отбор несъмнено е един от най-атрактивните в света. Защо тимът към момента не може да завоюва Висшата лига?
- Много е мъчно. Имахме и слаби месеци. В последно време мисля, че доста се подобрихме. Все по-често започваме да резервираме вратата си суха. Не забравяйте, че Висшата лига е най-трудното състезание в целия свят. Ако имаш повече неприятни месеци, няма по какъв начин да го спечелиш. Манчестър Сити имаше единствено един слаб мач и той беше тъкмо против Ливърпул. При нас интервалът беше по-дълъг. Сега най-важното нещо е Ливърпул да се класира измежду първите четири тима във Висшата лига. Трябва да гледаме реалистично за идващия сезон. Наистина е време Ливърпул да стане първенец.

- Съгласен ли сте, че във Висшата лига има прекомерно доста задгранични футболисти и треньори?
- Така е. Може да е за положително, може и да не е. В днешно време не би трябвало да се разделяме на националности. Висшата лига е най-изискващото от футболисти и треньори състезание. Дава се по целия свят. Тук желаят да играят най-хубавите от целия свят. Ако казвате, че тук има доста чужденци, то те значи са най-хубавите.

Рекордьорът по мачове за Норвегия и притежател на трофея в Шампионската лига с Ливърпул през 2005 година Йон Арне Рийзе също бе измежду огромните звезди.
- Г-н Рийзе, доста поздрави от България. Отново играхте против Байерн, само че този път за легендите. Помните ли, че първият ви мач за Ливърпул бе тъкмо против този противник?
- Няма по какъв начин да не помня. Дебютирах за Ливърпул в Монако против Байерн за Суперкупата на Европа. Тогава вкарах и първия си гол за тима. Много добър старт за кариерата в един популярен клуб като Ливърпул. Затова няма по какъв начин да не се веселя, че Байерн отново ми е противник.

- Вие бяхте част в един от най-великите мачове в историята – финала на Шампионската лига сред Ливърпул и Милан в Истанбул. Бихте ли ни разказали дуела през вашите очи?
- По това време Милан беше най-хубавият тим в света и трябваше да се надигнем тъкмо против него. Уникално бе да спечелим, а за метода да не приказваме. Бихме с дузпи и най-после не можехме даже да честваме. Толкова бяхме изтощени. Това е най-великият миг в кариерата ми. Всеки футболист е горделив да играе във край на Шампионската лига. Аз пък съм от късметлиите, които успяхме да го спечелим. Никой не може да ми го вземе.

- Изпуснахте една от дузпите. Какво помислихте, когато вратарят Дида избави удара ви?
- Ужасно бях отчаян. Ритнах топката с всичката ми останала мощ. А толкоз желаех да вкарам. За благополучие Милан към този момент имаше два пропуща и моят не се оказа съдбовен. Все още водихме. Но все пак бях гневен на себе си. Все отново най-после спечелихме Шампионската лига и бях доста горделив.

- Тогава вашият водач бе Стивън Джерард, който е извънредно известен в България. Всички по света знаят какъв футболист е Стиви Джи, само че ще ни кажете ли какъв човек е?
- Момче, което е крепко стъпило на земята. Даже от време на време е много свенлив. Извън терена не приказва доста, спокоен е. Но е популярен капитан, който постоянно се грижи за съотборниците си. Първи идваше на подготовка и когато някой влезе, незабавно го пита: " Как си? Наред ли е всичко? Как е фамилията? Как се чувстваш? ". Великолепна персона и другар. Играхме дружно седем години и се познаваме съвършено. Затова всяка минута с него, както бе против Байерн, е чест за мен.

- Ливърпул е популярен клуб, който прекомерно дълго не може да стане първенец на Англия.
- Уф, сложен въпрос. Нашият тим в действителност е много мощен в този момент. Но Манчестър Сити се оказа прекомерно добър през сезона. Ако следващата година играем по същия метод както в този момент, ще можем да се борим за купата. Ливърпул е тим, който постоянно се бори за купата. Така ще бъде и през идващия сезон, уповавам се този път да успеем. Трябва да създадем идната стъпка и да хвърлим ръкавица на Манчестър Сити.

- Какво знаете за българския футбол? Имали ли сте срещи с наши играчи?
- Играл съм против няколко ваши футболисти, само че най-хубавите ни мемоари са от Христо Стоичков. Той е един от най-великите в историята на целия футбол. Но да призная почтено нямам особени мемоари от вашия футбол.

- Срещал сте Димитър Бербатов, Стилиян Петров и Мартин Петров във Висшата лига.
- Факт е, всички, които изброихте бяха доста мощни футболисти. Знам, че България постоянно е създавала доста мощни играчи.

- И най-после каква е вашата прогноза за Шампионската лига и международното състезание?
- В Шампионската лига се надявам, че Ливърпул може да е крайният победител. Но е прекомерно мъчно, когато на четвъртфиналите са тимове като Барселона и Реал Мадрид. На международното състезание в никакъв случай не можеш да подценяваш Бразилия. Но мисля, че Германия и Франция са най-силните. Имайте поради и Белгия. Моят огромен любимец е Германия.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР