Екип на NOVA се качва в таксито на Стойо Стоев.

...
Екип на NOVA се качва в таксито на Стойо Стоев.
Коментари Харесай

Прогнозират скок в цената на такситата frognews.bg

Екип на NOVA се качва в таксито на Стойо Стоев. Той е водач с 22 години опит. Доскоро карал на метан. Макар, че е правилен на специалността, поради скока в цената на горивото, се замислил дали да не слезе от таксито. „ Такова нещо не се е случвало през всичките години “, отбелязва той.

 

За да продължи да работи на облага, имало единствено една алтернатива - да смени метанова уредба с газова. „ Всеки един от сътрудниците си заплаща тази смяна. На мен персонално ми излезе някъде към 1 300 лв. “, изяснява Стоев.

 

Това се отразило на бюджета му. „ След две години Коронавирус рецесия може да си визиите какъв брой е мъчно да извадите сходни пари. Справих се с заем, нямах различен избор ”, показва таксиметровият водач.

 

Голяма част от сътрудниците на Стойо минават на газ. Причината е, че пропан-бутанът е поскъпнал минимум за последната година - едвам към 5%. „ Навсякъде, където това е допустимо - нашите сътрудници го практикуват. Записват часове за октомври, за ноември, тъй като към този момент на метан не се устоя “, разяснява Кирил Ризов от Съюз „ Такси ”.

 

Но не всички таксита с метанова уредба могат да я сменят. „ Огромна част от колите са фабричен на метан и не могат да преминат на пропан-бутан - поради лизинги, поради отпадане на гаранцията “, уточни Стоев.

За да се компенсират високите цени на горивото, скоро се задавало ново покачване в цените на такситата. „ Например 15%. Всичко това ще стане от 01.01.2023 година “, предвижда Ризов.

 

Само за последния месец метанът е поскъпнал с 47%. За половина година - с 91 на 100, а по отношение на година по-рано - с 213%.

 

„ Паркът на градския превоз и на София, и на Пловдив е на метан. Това е проблем. Ако един таксиметров водач просто спре да извършва тази услуга, столичният превоз не може да го направи “, разясни ръководителят на Българска газова асоциация Пламен Павлов.

 

Сравняваме цената на метана в България с тази при нашите съседи. „ В Сърбия е 1,76 за кг. В България предходната седмица беше 5,20 “, добави Павлов.

Експертите изясняват наклонността с несигурните доставки на природен газ. „ Това е вследствие на политизирането на стопанската система. Пренесохме опълчването на политическата сфера в икономическата “, е мнението на ръководителя на Българска газова асоциация.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР