Екип на БНТ пътува с автобус от Одеса към България.Автобусът

...
Екип на БНТ пътува с автобус от Одеса към България.Автобусът
Коментари Харесай

До Одеса и обратно: Екип на БНТ пътува с автобус, който прибира бягащи българи от войната

Екип на Българска национална телевизия пътува с рейс от Одеса към България.

Автобусът пропътува дистанцията от България до Украйна и назад през последното денонощие. С него се изтеглят фамилии на украински моряци, наети от варненска морска компания. Всички са тръгнали с малко багаж, взели са единствено документи и най-необходимото, бягайки от войната.

42 души пътуват за България от Украйна. Екипът на Българска национална телевизия пътува дружно с тях и към този момент са на към 4 часа път от българската граница.

Сергей е от Одеса. Изпраща в България брачната половинка и детето си, а той остава в града. Казва, че обстановката е напрегната, неразбираема. Всеки ден има евакуация на хора.

" Няколко нощи бяхме в бомбоубежище. Това не е кротичък живот, рисково е. В магазините има храни, само че няма огромен избор, само че от апетит няма да умрем. Повечето от аптеките са затворени. Мисля, че войната може да свърши единствено с мирни съглашения ", споделя Сергей.

Макс живее в Одеса от 4 години, няма желание да напуща града. Притеснен е, че Харков и столицата Киев са обстрелвани всеки ден и всяка нощ.

" В Одеса към този момент е по-тихо, само че, разбирате ли, всеки миг чакаме нещо да стартира. Но те се пробват да дойдат откъм Николаев и Херсон по-наблизо, украинската войска ни пази, тъй че не могат да влязат в града. Вчера гледах един съветски канал - те лъжат. Казват, че избавят хората, че са миротворческа войска, споделят, че идват да освободят народа ни от фашистите, от нацистите - това е полуда ", добавя Макс.

Жените и децата бягат от войната, а мъжете остават в Украйна, с цел да защитят страната си. Някои от тях се надяват спокойно съглашения да реши военния спор.



Българските жители, които се намират на територията на Украйна и желаят да бъдат евакуирани, могат да осъществят връзка и с дирекция " Ситуационния център " на Министерство на външните работи на Република България посредством имейл адрес: [email protected]. Сънародниците ни би трябвало да дават следната информация:

- Три имена;

- Телефон за връзка;

- Местонахождение (населено място и адрес);

- Вид на българския документ за идентичност, с който разполагат.

При потребност от подпомагане българските жители в Украйна могат да се обръщат към:

1. Българското посолство в Киев на следните телефонни номера: +380 44 235 4389; +380 44 235 2202, както и на дежурни телефонни номера в извънработно време: +380 44 246 7237, +380 44 246 7672,

2. Генералното консулство в Одеса на следните телефонни номера: +380 48 7466 554; +380 48 746 65 58; +380 48 746 63 75, както и на дежурен телефон за незабавни случаи в извънработно време: +380 68 293 0048.

3. Сигнали могат да се подават и на имейл адресите на задачите ни в Украйна: [email protected]; [email protected].

При влизане в България българските жители би трябвало да показват български документ за идентичност – персонална карата или паспорт. Българските жители даже и с изтекли персонални документи ще бъдат пропускани свободно през КПП-та на страната ни.

Украинските жители, притежатели на биометрични паспорти, влизат и обитават на територията на Европейски Съюз (т.е. и в България) без виза за интервал до 90 дни на всеки 6 месеца. В случай, че не имат биометричен паспорт, то тогава виза се изисква.

Репортер: Светлана Ганчева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР