Екип изследователи от Масачузетския технологичен институт (MIT) в сътрудничество с

...
Екип изследователи от Масачузетския технологичен институт (MIT) в сътрудничество с
Коментари Харесай

Учени създават модел за ранна диагноза на Паркинсон чрез анализ на нощното дишане

Екип откриватели от Масачузетския софтуерен институт (MIT) в съдействие с Университета в Рочестър, Клиниката Майо и болничното заведение на щата Масачузетс са създали модел посредством изкуствен интелект, който може да открие рано заболяването на Паркинсон само посредством разчитане на моделите на дишане на индивида, заяви pharmatimes.com.

Болестта на Паркинсон е най-бързо разпространяващо се неврологично заболяване в света. По данни на обединяването Parkinson’s UK 145 000 души в Обединеното кралство живеят с това съществено неврологично заболяване.

Известно е, ча заболяването е сложна за диагностициране, защото диагнозата стъпва най-вече на появяването на двигателни признаци като трептене, вдървеност и закъснение на придвижванията. Тези признаци обаче постоянно се появяват няколко години след началото на болестта.

Разработеният инструмент от масачузетските технолози и лекари е невронна мрежа – поредност от свързани логаритми, които имитират метода, по който работи човешкият мозък, и са способни да преценяват дали някой има паркинсон единствено на база разбор на нощното дишане.

Невронната мрежа също по този начин има способността да разпознава тежестта на Паркинсоновата болест при обособения човек и да наблюдава прогресията на болестта във времето.

Дина Катаби, професор по електротехника и компютърни науки в Масачузетския софтуерен институт и основен откривател в MIT Jameel Clinic, разяснява:

„ Връзката сред заболяването на Паркинсон и дишането е видяна още през 1817 година и е посочена в трудовете на доктор Джеймс Паркинсън. Това ни стимулира да разгледаме капацитета за разкриване на заболяването от дишането, като пренебрегваме придвижванията. Някои медицински изследвания демонстрират, че респираторните признаци се демонстрират години преди двигателните признаци, което значи, че характерностите на дишането могат да бъдат обещаващи за оценка на риска преди диагностицирането на заболяването на Паркинсон “.

Изследователите преди този момент са проучвали капацитета за разкриване на PD благодарение на цереброспинална течност и невроизобразяване, само че тези способи са инвазивни, скъпи и изискват достъп до профилирани медицински центрове.

Изследователите от Масачузетския софтуерен институт обаче обясниха, че тяхната оценка на нощното дишане може да се прави всяка вечер вкъщи, до момента в който индивидът спи, освен това без физически контакт.

Устройството наподобява на домакински wi-fi рутер и работи посредством лъчение на радиосигнали, разбор на отраженията им от околната среда и добиване на моделите на дишане на пациента. След това дихателният сигнал се подава към невронната мрежа за оценка на заболяването на Паркинсон по въздържан метод.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР