ЕК прие по-строги мерки във връзка с механизма за прозрачност

...
ЕК прие по-строги мерки във връзка с механизма за прозрачност
Коментари Харесай

ЕК затяга механизмите за контрол върху износа на ваксини

ЕК одобри по-строги ограничения по отношение на механизма за бистрота и позволение за експорт на ваксини против COVID-19, заяви комисията на формалния си уебсайт.

" Европейски Съюз се гордее, че е дом на производители на ваксини, които освен доставят на жителите на Европейски Съюз, само че и изнасят по целия свят. Докато нашите държави-членки са изправени пред третата вълна на пандемията и не всяка компания извършва контракта си, Европейски Съюз е единственият главен производител на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, който продължава да изнася ваксини в огромен мащаб за десетки страни. Но отворените пътища би трябвало да са и в двете направления. Ето за какво Европейската комисия вкарва правила на взаимност и пропорция в съществуващия механизъм на Европейски Съюз за утвърждение. Европейски Съюз разполага с чудесно портфолио от разнообразни ваксини и ние осигурихме повече от задоволително дози за цялото население. Но би трябвало да осигурим навременни и задоволителни доставки на ваксини за жителите на Европейски Съюз. Всеки ден е от голяма важност. ", съобщи ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен.

Към нараснала бистрота, взаимност и пропорция новият правилник въвежд а две промени в съществуващия механизъм .

Първо , в допълнение към планувания експорт за осъществяването на предварителните съглашения за покупка на Европейски Съюз (APA) с производителите на ваксини, държавите-членки и Комисията следва също да обмислят:
Реципрочност - лимитира ли страната по предназначение личния си експорт на ваксини или техните първични материали, по закон или по различен метод?Пропорционалност - дали изискванията, преобладаващи в страната по предназначение, са по-добри или по-лоши от тези в Европейски Съюз, по-специално епидемиологичната обстановка, степента на имунизация и достъпът до ваксини.
Държавите-членки и Комисията следва да преценяват дали декларираният експорт не съставлява опасност за сигурността на доставките на ваксини и техните съставни елементи в Съюза.

Второ , с цел да се получи цялостна визия за търговията с ваксини, новият закон включва 17 страни, които преди този момент са били освободени от обсега на регламента.

Европейски Съюз остава зает с интернационалната взаимност и по тази причина ще продължи да изключва от тази скица доставки на ваксини за филантропична помощ или предопределени за 92 страни с ниски и междинни приходи в листата на COVAX Advance Market Angažment.

Този акт за осъществяване е целеустремен, симетричен, транспарантен и краткотраен . Той е изцяло в сходство с интернационалния ангажимент на Европейски Съюз към Световната комерсиална организация и Г-20 и в сходство с това, което Европейски Съюз предложи в подтекста на комерсиалната и здравна самодейност на СТО. Държавите-членки вземат решение по настояванията за позволение в сходство със мнението на Комисията.

От началото на този механизъм са утвърдени 380 поръчки за експорт до 33 разнообразни дестинации за общо към 43 милиона дози. Не е задоволена единствено една поръчка за експорт.

Основните дестинации за експорт включват : Англия (с почти 10,9 милиона дози), Канада (6,6 милиона), Япония (5,4 милиона), Мексико (4,4 милиона), Саудитска Арабия (1,5 милиона), Сингапур (1,5 милиона), Чили (1,5 милиона), Хонконг (1,3 милиона), Южна Корея (1,0 милиона) и Австралия (1,0 милиона).

Досега Комисията е подписала контракти за покупка с шест компании (AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNTech-Pfizer, CureVac и още две компании. Четирите контракта с фирмите, чиито ваксини са получили условно позволение за стартиране на пазара, възлизат на над 1,6 милиарда дози.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР