ежки глоби да понасят болниците, ако върнат пациент с COVID-19.

...
ежки глоби да понасят болниците, ако върнат пациент с COVID-19.
Коментари Харесай

На болниците, които откажат да приемат пациент с COVID-19 лошо им се пише!

ежки санкции да понасят лечебните заведения, в случай че върнат пациент с COVID-19. Това са обсъждали специалистите на среща в Министерството на здравеопазването.

Все още се обяснява по какъв начин ще наподобяват текстовете. Санкциите обаче може да стигнат и до преустановяване на контракта с НЗОК, заяви на брифинг министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов.

По думите му обаче за момента по-голям е казусът с екипите на първа линия.Леглата не са свършили в нито едно лечебно заведение, главният проблем, който имаме в цялата страна, е личният състав. Голяма част от лекарите и сестрите към този момент са положителни и под карантина. Легла и апарати ще намерим, хора – мъчно ще намерим. Заради възходящия брой инфектирани с ковид в лечебните заведения ще бъдат разкрити спомагателни кревати за такива пациенти, разгласи още проф. Ангелов.

Той добави, че всички шефове на РЗИ в цялата страна са с пълномощията на здравния министър в налагането на противоепидемични ограничения в личната си област. Така всяка обособена област ще може да вкарва или отстранява една или друга противоепидемична мярка.

Очаква се до края на деня да бъде направена заповедта за носене на защитни маски навън, сподели още министър Ангелов. Очакваната цел е понижаване на заболеваемостта с 30 на 100, уточни той.

Ще бъде основан народен координационен център, в който ще постъпват сигнали от разнообразни области, с цел да има ефикасна съгласуваност и да се компенсират дефицитите в системата. Има проблем в координацията и връзката, добави още той.

Директен отвод от частни лечебни заведения да одобряват заболели от ковид няма, само че в техни писма разказват, че нямат нужните експерти за банкет и лекуване на пациенти с COVID-19, изясни шефът на Столичната районна здравна ревизия Данчо Пенчев. Със заповед от преди дни Пенчев указа, че лечебните заведения „ Доверие “ и „ Вита “ би трябвало да обезпечат по 10 кревати за лекуване на пациенти в неусложнено положение.

Министър Ангелов е изпратил писма до всички министри, които имат контролни органи и могат да подкрепят органите на РЗИ по места – кметове, регионални администрации, полиция, БАБХ и всички инспекторати. Предвижда се да има мобилни групи, които да могат да постановат ефикасни наказания при неспазване на противоепидемичните ограничения. По думите му органите на Министерство на вътрешните работи също могат да постановат такива наказания.

Има обезпечени лекарства за лекуване на инфекцията, увери министър Ангелов в отговор на въпрос за изчезнал ремдесивир и напомни, че медикаментът е обезпечен до края на март.

Няма предели за издаване на посоки за проби за COVID-19, сподели от своя страна основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР